2024. április 26., péntek

Új lehetőség Szerbia számára

Az Eurázsiai Gazdasági Unió megkezdi a tárgyalásokat a szabad kereskedelmi együttműködésről

Az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) tegnapi, Asztanában megtartott találkozóján a tagállamok államvezetői rábólintottak a Szerbiával való kereskedelmi kapcsolat kiépítésére. Az unió ezt követően kezdi meg a tárgyalásokat Szerbiával. A tárgyalások befejeztét követően az EaEU és Szerbia között szabad kereskedelmi megállapodás jöhet létre.

A tagállamok közül eddig csak Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország kötött szabad kereskedelmi egyezményt Szerbiával. Az említett három ország mellett Örményország és Kirgizisztán is tagja a gazdasági uniónak.

Az EaEU eddig Vietnammal írt alá szabad kereskedelmi egyezményt, Izraellel már folynak a tárgyalások, Kínával, Indiával, Egyiptommal és Iránnal pedig szintén a jövőben kezdődnének meg.

Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország elnökei 2014. május 29-én írták alá Asztanában a szerződést, amelynek értelmében az összesen 175 milliós népességet és 2,7 trillió dollárnyi bruttó hazai terméket felölelő új gazdasági integrációs szervezet 2015. január 1-jén megkezdhette működését. Az unióhoz később csatlakozott Örményország és Kirgizisztán. Az unió célja elsősorban a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásának megteremtése. Az összefogást az Európai Unió ihlette, ugyanakkor tagadja annak alapelveit. Az egyezmény szerint az uniót azzal az indokkal hozták létre, hogy egy széleskörű piac alakuljon ki, és a tagállamok életszínvonala az integrációnak köszönhetően magasabbá váljon. Ennek érdekében biztosítják a munkaerő, a termékek és a szolgáltatások unión belüli szabad áramlását, illetve szorgalmazzák egy, a tagállamok közötti összehangolt, harmonizált piac létrehozását is. A szervezet fejlődése nem stagnál, következő célkitűzése az, hogy egy közös valutát vezessen be az unión belül, amely a további integráció egyik fontos pontja lehet.