2024. április 24., szerda

Kétszázharminc éve itthon

A bácskossuthfalvi közösség a falu újratelepítésére emlékezett – Az alkalmi díszülésen faludíjat és faluplakettet, emlékplaketteket osztottak ki – Testvértelepülési megállapodás Bácskossuthf

Kétszázharminc évvel ezelőtt, 1786. május végén, 334 nagykunsági és jászsági család indult útnak a jobb élet reményében a Bácska szívébe. Omoravicza pusztára érkezvén letelepedtek, sokasodtak, építkeztek. Szeretetük, a törődő gondoskodásuk tette élhetővé ezt a vidéket, és mindez a mai napig érezhető.

A faludíjban, faluplakettben részesülők, a testvértelepülések képviselői a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elöljáróival (Szabó Anikó felvétele)

A faludíjban, faluplakettben részesülők, a testvértelepülések képviselői a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elöljáróival (Szabó Anikó felvétele)

Nemzedékek sora nőtt fel a faluban, amely évente, május végén emlékszik meg az újratelepítés jeles eseményéről – hangzott el a bácskossuthfalvi színházteremben május 28-án, az ünnepi alkalomból szervezett díszülésen. Zajác Fanni és Subotin Sara tanulók szavalata és Horák Réka klarinétművész, zenetanár komolyzenei játéka keretezte az alkalmi rendezvényt, melyen többek között a vérségi és baráti kapcsolat tekintetében 230 éves múltú viszonyt ápoló Ómoravica/Bácskossuthfalva és a magyarországi Kunmadaras települések között testvértelepülési együttműködési megállapodás köttetett, valamint kiosztásra kerültek a legrangosabb közösségi elismerések: a faludíj és a -plakett. Bácskossuthfalva helyi közösségének tanácsa május 5-én megtartott ülésén úgy határozott, hogy a felterjesztett javaslatok alapján faludíjat adományoz a fennállásának 140. évfordulóját ünneplő Bácskossuthfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, amely a falu egyik legrégebb óta működő civil szervezete. Az ünnepségen a kitüntetett civil szervezetet Nagy Simon parancsnok képviselte. Forró Veronika 1994-től 2015-ig volt tagja a nyugdíjas-egyesület végrehajtó bizottságának. Az idén önzetlen, segítőkész vezetői munkájért faluplakettet nyújtott át neki Seffer Attila tanácselnök a szombati díszülésen. Az utóbbiból idézünk:

– Ma, mint minden évben, falunkat, annak múltját, jelenét és jövőjét, nem utolsósorban az itt élő emberek közösségét ünnepeljük. Ünnepeljük azokat az embereket, szervezeteket, akik az elmúlt évtizedekben kitartó, szorgalmas, elkötelezett munkájukkal maradandót alkottak, és hozzájárultak falunk hírnevének öregbítéséhez. Akiket a mai napon faludíjban, plakettben és emlékplakettben részesítünk – fogalmazott Seffer Attila, a helyi közössége tanácsának elnöke, és emlékeztetett arra is, hogy:

– 1965. december 31-én, a községek átszervezésével, megszűnt a moravicai község. Intézményeit és közigazgatását 1966. január 1-jén a topolyai községhez csatolták, így községből helyi közösség lett a falunk. Az elmúlt 50 év alatt helyi közösségünket, annak vezetőit 14 személy képviselte. A helyi fejlesztések nem valósulhattak volna meg ezek nélkül a vezetők nélkül – hangsúlyozta Seffer, aki a ,,helyi cselekvések igazi mozgatórugóiként” jellemezte ezen vezetői tisztséget betöltő személyeket, akik, mint kifejtette, sok tekintetben gazdagították a közösséget, a gazdaságot. Az említett személyek elismerő okvelélben részesítése, emlékplakettel való kitüntetése mellett a hétvégi ünnepségsorozat idején Bácskossuthfalva testvértelepülései képviselőinek jutalmazására is sor került. Jászkisért Pintér Ferenc polgármester, Karcagot Kovács Szilvia alpolgármester, Mélykútat Földes István alpolgármester képviselte.

A NEGYEDIK TESTVÉRTELEPÜLÉS: KUNMADARAS

– Úgy hiszem, hogy a kölcsönös megállapodás eme testvértelepülési kapcsolat létesítéséről és az együttműködésről abból a közös meggyőződésből hozattatik létre, hogy a településeink polgárai közötti partneri viszony egy út arra, hogy mindkét település polgársága és közösségei őszinte akarattal jöjjenek össze, megismerjék és megértsék egymást, valamint tanuljanak egymástól. Ilyen módon kívánnak településeink hozzájárulni a határon átívelő nemzetegyesítéshez – fejtette ki a helyi közösség tanácselnöke, majd Kunmadaras képviseletében Guba László Albert polgármester és Bácskossuthfalva helyi közösség tanácsa képviseletében Seffer Attila tanácselnök kézjegyével el is látta az együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot. A folytatásban Guba László Albert mondott köszöntőt, amelyet a díszülés közönsége is követett, soraiban Korponai Lívia, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság segédtitkára és Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.