2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS

Storck ma hirdeti ki Eb-keretét

Habár úgy volt, hogy az Ausztriában edzőtáborozó magyar válogatott Európa-bajnokságra utazó 23 fős keretét ma reggel jelentik be, és arról a közszolgálati televízióban már hétfőn este beszél a szövetségi kapitány, Bernd Storck ésszerű okokból ma kora délutánra halasztotta a kerethirdetést. Van néhány olyan játékos a jelenleg 26 fős bő keretben, akiknek sérülés vagy betegség miatti gondjai még nem oldódtak meg teljesen, mint pl. Elek Ákos, Németh Krisztián, Fiola Attila vagy Gera Zoltán, és őket a kapitány ma még meg akarja nézni, beszélni akar velük, mielőtt döntést hoz.

Az összes szövetségi kapitánynak ma éjfélig kell eljuttatnia az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), hogy melyik az a 23 futballista, akikkel számol a franciaországi kontinenstornán. Ezután csapatuk első meccsének kezdetéig – tehát Magyarország esetében június 14-éig – indokolt esetben, pl. komoly sérülés miatt van lehetőségük változtatni egyet.

Senkit nem fog nagy meglepetés érni az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott keddi kerethirdetésekor Bernd Storck szövetségi kapitány szerint.

„Előre tájékoztattam a játékosokat, hogy ki mire számíthat az Eb-t vagy az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőket illetően, így senkit nem fog nagy meglepetés érni. Akik végül nem kerülnek a kontinensviadalra utazók közé, azokkal személyesen ülök le elbeszélgetni” – mondta az MTI kérdésére a német szakvezető, aki elárulta, van néhány sérült, de arra nem válaszolt, hogy ez befolyásolja-e a 23 fős keret összeállítását.

Storck megjegyezte, még hétfő délután is megvizsgálták a játékosokat, hogy kiderüljön, képesek-e megfelelni akkora terhelésnek, amit a június 10-én rajtoló franciaországi Eb jelent.

A felkészülés helyszínéről, az Alpokban fekvő Leogangról elmondta: „német ajánlásra választottuk ezt a helyszínt és nem is bántuk meg, szerencsére az időjárással is szerencsénk volt, így intenzíven folytathattuk a fizikai, technikai és taktikai felkészítést”. Leogang a havas sportokban olyan jól ismert helyszínek szomszédságában van, mint Kitzbühel, Hochfilzen, vagy éppen a síugró Négysáncverseny egyik állomásának otthont adó Bischofshofen.

Storck kijelentette, továbbra is Portugáliát és Ausztriát tartja a csoport favoritjának, de egyelőre a szombati, a világbajnok németek elleni utolsó felkészülési mérkőzésre koncentrál, amelyre Gelsenkirchenben kerül sor. Arra az osztrák újságírói felvetésre, miszerint a magyar csapat defenzív, úgy reagált, hogy együttese nem olyan, amely megijedne erősebb ellenfelétől, továbbá képes az előre játékra és minden meccsen győzelemre játszik, amit bizonyított a selejtezők és a pótselejtező során is.

Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott szombaton 18 órakor a világbajnok német csapattal találkozik Gelsenkirchenben. Az Eb-n június 14-én elsőként Ausztriával csap össze Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izlanddal, végül 22-én Portugália lesz az ellenfele Lyonban.