2024. április 25., csütörtök
OLIMPIA

Százötvenegyre nőtt a magyar kvótások száma

Az evezősökkel, cselgáncsozókkal és öttusázókkal, illetve a hegyikerékpáros Parti Andrással 151-re nőtt az olimpiai indulási joggal rendelkező magyar sportolók száma a riói játékokra. A kvóták száma azonban nem azonos a nevezhető versenyzőkével, mivel egy-egy sportágban, illetve számban többen szerezhetnek kvótát, mint amennyien elindulhatnak az augusztusi játékokon.

Az evezősök múlt hét elején, Luzernben rendezett utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán férfi egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz, a kormányos nélküli kettesek között pedig a Simon Béla, Juhász Adrián duó vívta ki a riói szereplés jogát.

A moszkvai öttusa-világbajnokság a sportág utolsó kvótaszerző versenye, egyúttal a kvalifikációs rangsort lezáró viadal is volt. A vb-n biztossá vált, hogy a már kvótás Kasza Róbert és – a most egyéniben és csapatban is aranyérmes – Kovács Sarolta mellett Marosi Ádám, illetve Földházi Zsófia kvalifikációt érő pozícióban végez a ranglistán. A szerdán hivatalossá váló rangsorban várhatóan Demeter Bence és Alekszejev Tamara is olyan helyen lesz, hogy indítható lenne Rióban. A férfiaknál és a nőknél is nemzetenként maximum két-két fő szerepelhet a játékokon.

Lezárult a cselgáncsozók kétéves kvalifikációs időszaka is, a magyar szövetség szerint pedig a végelszámolás szerint nyolc magyar dzsúdós lesz ott Rióban. Hegyikerékpárban szintén elkeltek az olimpiai helyek, Magyarországot pedig egyedüliként – a már Pekingben és Londonban is szerepelt – Parti András képviseli majd Brazíliában. A Magyar Olimpiai Bizottság 150–157 fős magyar sportolói csapattal számol Rióra.

Gasol hezitál

Újabb világsztár, ezúttal a kosárlabdázó Pau Gasol jelezte, hogy a zikavírus miatt erősen gondolkodik a riói olimpiai részvételen. A világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes spanyol sztár elmondta, jelenleg bizonytalan a helyzet Rióban, s mindenkinek alaposan végig kell gondolnia, megéri-e a kockázatot az indulás. Megjegyezte, hogy más spanyol sportolók is hasonlóan gondolkodnak, neveket azonban nem árult el. A Los Angeles Lakersszel kétszeres NBA-bajnok Gasol szerint a jó döntéshez a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és az egészségügyi szervezeteknek a jelenleginél több információval kellene szolgálniuk. Gasol előtt már több neves sportoló hangot adott aggodalmának a zika-vírus miatt. Legutóbb a golfozó Rory McIlroy beszélt arról, hogy gondolkodik, induljon-e az olimpián.

A napokban csaknem 30 ország 150 tudósa azt kérte, hogy halasszák el, vagy más városban tartsák meg az olimpiát. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, és ha megfertőződik, hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre reagálva azt közölte, „közegészségügyi szempontból nem indokolt” sem áthelyezni sem törölni az augusztus 5–21. közötti olimpiát a zikajárvány terjedése miatt.