2024. április 19., péntek

Lépést kell tartani a műszaki fejlődéssel és a piaci igényekkel is

Az idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját az óbecsei Műszaki Iskola

A napokban díszüléssel ünnepelte 130 éves fennállását Vajdaság egyik legrégibb tanintézménye, az óbecsei Műszaki Iskola. Ebből az alkalomból egy monográfia is megjelent, amelyből a többi között megtudhatjuk, hogy 1886-ban, az akkori Óbecsei Ipari Iskola megalakulásának az évében a városnak nagyjából 16 ezer lakosa volt, három gőzmalom, tíz vízmalom és nyolc szélmalom működött, és ebben az évben egy selyemlepkegubó-felvásárló állomás is elkezdett üzemelni. Már 9 éve volt gőzhajókikötő a városban, hat évvel korábban tették kötelezővé a házszámozást, éppen csak befejeződött (1884-ben) a városháza építése, és nagyban épült az Óbecse és Szabadka közötti vasútvonal. Ekkoriban Óbecse Bácska harmadik legfontosabb városa volt.

130 évvel ezelőtt ebbe az iskolába 164 tanuló járt, összesen 33 szakma közül választhattak a diákok, a legtöbben szabónak és cipésznek tanultak, de itt képezték a fazekasokat, a szappankészítőket, a szitásokat, a papucskészítőket, a bognárokat és a fésűsöket is. A társadalmi változásokkal párhuzamosan természetesen az iskola elnevezése és tanterve is többször változott, az utóbbi húsz évben Műszaki Iskola a neve.

Az iskola első tanítói Kovács Ferenc és Fárbás József voltak, és a dokumentumok szerint az intézménynek azóta több mint 300 tanára és 19 igazgatója volt. Jelenleg több mint 420 diák tanul itt szerb és magyar nyelven gépésztechnikus számítógépes szerkesztést, gépjárművek gépésztechnikusa, információs technológiák elektrotechnikusa (kísérleti tagozat), számítógépek elektrotechnikusa, hűtő- és fűtőberendezések elektrotechnikusa, autómechanikus, lakatos, női és férfifodrász, valamint manikűrös és pedikűrös szakon. Svetlana Tašković igazgatónő szerint az iskola mindig is lépést tartott a fejlődéssel és a piaci igényekkel, és ez a jövőben is így lesz.

– Az idén a Műszaki Iskola hat első osztályt indít, ebből kettő lesz magyar tannyelvű. Szerbül gépésztechnikus – számítógépes szerkesztés szakra 30, információtechnológia elektrotechnikusa szakra 24, hűtő- és fűtőberendezések szakra 30, női fodrász és pedikűr-manikűr kombinált szakra 15-15 diákot veszünk fel, magyarul pedig információtechnológia elektrotechnikusának 24, gépi megmunkálás operátorának 30 diák tanulhat majd – ez utóbbi olyan új hároméves gépészeti szak, amelyen belül az első év után választhatnak a CNC marós és a CNC esztergályos szakirány közül. Ez hároméves képzés, sok gyakorlati órával. Ebben az évben ezt a szakot a kísérleti oktatásból vesszük át, és az így szerzett tapasztalatok alapján több általános tantárgy helyett szaktantárgy kerül be a tantervbe. Így lassan visszatérünk arra a régi oktatási modellre, amikor a gyerekek 2-3 napon át gyakorlati órákon vesznek részt, és ebben a segítségünkre vannak az óbecsei és környékbeli cégek is. Az információtechnológia elektrotechnikusa magyar nyelven kísérleti osztály lesz, ugyancsak sok gyakorlati órával – mondja az igazgatónő.

Az iskolában három teljesen fölszerelt számítógépes kabinet van, a negyedik épp az iskolakezdésre készül el, a gépészeti és fémmegmunkálási szakosok oktatását egy CNC esztergapadokkal és marógéppel felszerelt szakterem segíti, a fodrászok pedig az iskolai fodrászatban gyakorolnak. Az iskola büszkesége emellett egy 3D-nyomtató is, amivel kevés iskola dicsekedhet. Az iskolában aktív oktatáson kívüli élet is folyik, és a szakmai jellegű szakcsoportok mellett zene-, dráma-, versmondó és újságíró szakcsoport is működik itt. Az iskola 2009-ben csatlakozott az UNICEF Erőszakmentes iskola elnevezésű programjához, a Határtalanul! pályázat keretében pedig a kalocsai Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium lett a partnerük. Nemrégiben egy magyarországi tanulmányi versenyen is részt vett két diák, ezen Szabó Balázs 6., Kolompár Blanka 4. helyet szerzett. A tavalyi évben a generáció legjobbja is egy magyar diák, Jakubec Attila lett.

Svetlana Tašković szerint az iskola új szakai iránt különösen nagy a kereslet a munkaerőpiacon, és az itt végzett diákok szinte kivétel nélkül el tudnak helyezkedni akár itthon, akár külföldön. A továbbtanulók is jó alapokat kapnak itt, a számítógépek elektrotechnikusa szak első végzősei között például ma már vannak olyanok, akik doktori tanulmányokat folytatnak.