2024. április 24., szerda

Közzé kell tenni, hogy ki tette, még ha kellemetlen is

Aleksandar Vučić megígérte, egy héten belül ismertetni fogják a lakossággal a belgrádi bontás részleteit

Egy héten belül az illetékes szervek feltárják a belgrádi Savamalán történt bontások körüli eseményeket, jelentette be Aleksandar Vučić kormányalakító a Pink televízióban való szereplésekor. Mint kiemelte, ha kell, politikai felelősségre vonják a bontás megrendelőit.

Ma már jóval többet tudok a történtekről, mint tíz nappal ezelőtt – emelte ki a kormányalakító. Hozzátette, a Savamalán történt bontásokban 9–11 ember vett részt, és nem 30, mint ahogy azt korábban elhangzott. Kiemelte, a meghallgatott tanúk szerint senkit nem kötöztek meg, és csupán négy mobiltelefont koboztak el az álarcosok, de 10 perccel később vissza is adták tulajdonosaiknak. Ez még így is borzalmas, mondta.

Belgrád Savamala részén április 25-ére virradóra álarcosok kíséretében, mintegy 1000 négyzetméteren több, magántulajdonban levő objektumot romboltak le munkagépek. Akkor Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa felelősségre vonta Belgrád városvezetését, valamint a rendőrséget és a kommunális rendőrséget, hogy nem reagáltak, pedig az álarcosok szabad mozgásukban korlátozták az arra járó polgárokat, illetve elvették mobiltelefonjukat. Saša Janković köztársasági ombudsman belső ellenőrzést végzett, meghallgatta a polgárok rendőrségi bejelentéseit, majd megállapította, felsőbb utasításra nem mentek ki a rendőrök a Hercegovina utcába, ahol a rombolás történt, elmulasztva ezzel kötelezettségüket. A Nedeljnik hetilapnak adott interjújában kijelentette, az aktuális hatalom legnagyobb botránya ez.

Nemrégiben elhunyt az az éjjeliőr, akit állítása szerint az álarcosok megkötöztek arra az időre, amíg a bontást a munkagépek el nem végezték. Bár ő tanúvallomást tett a rendőrségen a történteket követően, a bíróság nem tudja majd a vallomását felhasználni, már csak azért sem, mert a felsőbb ügyészség egy hónap elteltével sem indított el vizsgálatot az eset kapcsán, vagyis még most is csak a nyomozati szakaszában van az eljárás.

Vučić ugyanakkor vasárnapi tévészereplése során kijelentette, ugyan a Savamalán történt bontás idején egyesek azt állították, hogy az álarcosok fogva tartották és lekötözték őket, mégis a szemtanúk kihallgatása során kiderült, hogy ilyet senkivel nem tettek. Ezt 11 tanú erősítette meg.

Folytatva a rendelkezésére álló adatok ismertetését, elmondta, csupán két tanú erősítette meg, hogy a rombolás során egyeseken álarc volt.

Mindent lerajzolunk, és közölni fogjuk a néppel az igazságot, attól függetlenül, hogy az számunkra mekkora kellemetlenséggel jár – mondta Vučić. Hozzátette, tévedett, amikor kijelentette, hogy a Savamalán lerombolt objektumok bűnözők kezében voltak. Kijavítva magát kiemelte, csalókról van szó, akik a saját érdekeik mentén megkárosították az országot.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt vezetője tiltakozott az ellen, hogy Vučić összehasonlítsa Slobodan Milošević volt államfő leváltását és a Savamalán történt eseményeket. Mint mondta, ez már csak azért sem helytálló, mert a 2001-ben történtekről több mindent tudunk, mint arról, ami egy hónappal ezelőtt történt. Vučić tévészereplése során cáfolta, hogy ő bármikor is összehasonlította volna a két esetet.

Az álarcok használatáról beszéltem, de nem hasonlítottam össze a két esetet – mondta a kormányalakító, majd hozzátette: – Szemtanúja voltam annak, hogy bűnözők miként állítják elő Milošević volt államfőt. A zimonyi klán bűnözői és gyilkosai voltak azok, akik nem az államnak dolgoztak. Nekünk nincs semmilyen megállapodásunk a zimonyi klán gyilkosaival – mondta Vučić. Folytatta, az akkori letartóztatásban egyesek meg is sérültek az akció során használt fegyverektől. A Savamalán teljesen más eset történt. Kihangsúlyozta, amíg ő maga soha nem húzott harisnyát a fejére, Balša Božović, a Demokrata Párt tagja nagyon jól tudja, hol lehet símaszkot beszerezni.

Kiemelte, meg van győződve róla, hogy a szóban forgó bontás körülményeinek folyamatos emlegetése a Belgrád, víziváros projektum ellehetetlenítését szolgálja. Vučić szerint ezt az ellenkampányt külföldről támogatják.

Elmondta, nem fogja megengedni, hogy ne valósuljon meg a projektum, hiszen nagy számú munkahely létesül majd, és Szerbiának bevételt hoz.

A Belgrád, víziváros 70 éves álom, ami szerint valami szép valósul meg. Kiállok a projektum mellett a fenyegetések ellenére is – hangsúlyozta Vučić. Meggyőződése szerint három, négy napon belül a polgárok a legszebb folyóparton sétálhatnak majd végig.

Az Energoprojekt vállalat megkezdte az első lakótömbök megépítését. A projektum központi épülete, az üvegtorony 2018 végére készül el.

Siniša Mali, Belgrád polgármestere a napokban Dubaiból fogadott vendégeket, akiknek többek között bemutatta a Belgrád, víziváros projektumot is. Mint kiemelte, ez a projektum megváltoztatja majd Belgrád arculatát, és világvárossá teszi. Mint elmondta, az építőmunkálatok elkezdődtek, az első lakótömb 2018 végére készül el. A lakótömb és a torony befejezése után megépül majd egy hotel és még két objektum, valamint egy bevásárlóközpont is.