2024. április 24., szerda

Nincs pénz a fiatal tehetségek támogatására

Az ország legjobb fiatal robotikai szakértői nem juthatnak ki a Franciaországban megrendezésre kerülő Eurobot robotikai versenyre, mert nincs 3 000 eurójuk az útiköltségekre.

Az Újvidéki Műszaki Egyetem robotikával foglalkozó három csapata június 11-én és 12-én az Eurobot robotikai versenyre hivatalos, de egyelőre úgy tűnik nem sikerül kijutniuk a rendezvényre, mert nem találtak pénzügyi támogatót. A Műszaki Egyetem három csapata bizonyult a legjobbnak az Újvidéken megrendezett robotikai versenyen – írja a novisad.com hírportál. Az egyetemisták és a tanáraik most megpróbálnak pénzt gyűjteni a 34 tagú csapat számára, hogy mégis eljussanak Franciaországba. Az út fejenként 4 000 dinárba kerül, az éjjeli szállás pedig 25 euró per fő.

Uroš Živković, a Műszaki egyetem harmadéves hallgatója elmondta, azért csatlakozott a robotikával foglalkozó csapathoz, mert szeretné tökéletesíteni tudását.

-Már több hete tartanak a versenyre való felkészülési gyakorlatok, de a robotkészítés mellett most pénzgyűjtéssel is foglalkozunk. Leveleket küldünk különféle vállalatok címére, de nagy többségük egy pár nap után arról értesít bennünket, hogy sajnos nincsenek abban a helyzetben, hogy pénzügyileg támogassanak bennünket – mondta Živković.

A robotikával foglalkozó európai diákok számára nagyjából 10 000 eurós támogatást biztosítanak. Nenad Peleš, a Műszaki Egyetem negyedéves hallgatója elmondta, a saját készítésű robotok alkatrészei elavultak, több évesek.

-Amikor visszatérünk egy-egy versenyről, akkor szétszedjük apró darabokra a robotokat, és megvigyázzuk az alkatrészeiket a következő versenyre. Ez az egyedüli módja, hogy újra kijussunk a versenyekre, úgy találjuk fel magunkat, ahogy csak tudjuk. A tanáraink mindig a segítségünkre vannak, de a robotokhoz szükséges alkatrészeket gyakran a piacon vásároljuk meg. Ez nem azt jelenti, hogy a piacon vásárolt alkatrész rossz, de ezeket a részeket okosan kell felhasználni – magyarázta Peleš.

A robotikával foglalkozó szerbiai fiatalok számos nemzetközi versenyen szerepeltek, és mindig jó eredményeket értek el.