2024. április 25., csütörtök

Színház a jövő nemzedékéért

A topolyai Művelődési Ház kulturális, oktatási programok szervezéséhez nyert támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél

A címben jelzett elnevezést viselő pályázati anyagával aratott sikert, nyert a topolyai Művelődési Ház a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél 350 ezer dináros keretösszeget kulturális, oktatási programok szervezéséhez. A hónap folyamán nyert támogatást nevelési, oktatási célokra fordítják: színházértő és -szerető közönség kialakulásához, fejlesztéséhez kívánnak hozzájárulni.

– Kiemelt feladatunknak tartjuk a gyermekkorosztály színházi nevelését, ezért műsortervünkben legalább évi három alkalommal szerepelnek ingyenes baba-előadások és olyan gyermekelőadások, amelynek célközönségét az óvodások és kisiskolások képezik. Komoly gondot jelent viszont az ifjúsági korosztály, vagyis a kiskamasz, a 9–12 éves gyermekek színházi nevelése. Sajnos úgy érzem, őket ,,szólítjuk meg” legkevesebb alkalommal, pedig a vajdasági színházak repertoárjában szerepelnek olyan darabok, amelyek célközönségét az említett korosztály képezi. Egyesek ezen darabok közül nagy díszlettel rendelkezők, melyek jelenleg – egyelőre színházterem hiányában – a mozitermünk színpadán nem játszhatók. A sikeres pályázati támogatás jóvoltából azonban most és a közeljövőben ezen darabokra Topolya község ifjúságát autóbusszal el tudjuk majd szállítani. Bizonyos előadásokat pedig, amilyen a Zentai Magyar Kamaraszínház A kárókatonák még nem jöttek vissza és a Csillagfiú című előadása, terveink szerint topolyai színpadon mutatnák majd be a művészek a községben, a magyar tannyelven tanuló általános iskolás tagozatokat működtető általános iskolák felsősei, továbbá a harmadikos és negyedikes korosztály képviselői számára – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója. Folytatásban kiemelte:

– A topolyai két általános iskola magyar tannyelvű felsőseit még a folyó tanévben az Újvidéki Színház A kis herceg című előadására tervezzük autóbusszal elszállítani. Május 31-én erre a Nikola Tesla iskola felsőseinek nyílik lehetőségük, és várhatóan június 8-án a Csáki iskola tanulóinak is. Bár márciusban még a támogatás elnyeréséről nem tudtunk, azonban nevelő-oktató célkitűzésünk már akkor, sőt hosszabb ideje élt: március 21-én Szabadkára utaztunk egy felsős általános iskolásokat szállító autóbusszal. Akkor az Édes Annát néztük meg. A jövőben is tervezzük megnézni ezt a darabot. A három középiskola magyar nyelven tanuló diákjairól sem feledkezünk meg. Ők az ősszel kezdődő következő évad első felében a Népkör MMK Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grundja által színre vitt East Balkan című darabot láthatják majd Topolyán, mely kifejezetten a középiskolás korosztályhoz szól. A darabot követően szervezünk a nézőközönségünk számára egy előadást, amelyben pszichológus ad majd elő, és a drogproblémákat taglalja. A még folyó évadban, június 9-én Zentára látogatunk majd községi középiskolásokkal a Május van, Tisztelt Úr! című előadás megtekintésére. Bajsa, Zentagunaras, Pacsér, Gunaras és Bácskossutfalva ifjúsága számára, mely településeken működnek általános iskolai tagozatok magyar tannyelven, mindenekelőtt a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásai lesznek befogadhatók a követező, vagyis a 2016–2017-es évad első felében, topolyai színpadon – összegzett az intézményvezető.