2024. április 25., csütörtök

Három tábor termése

Bácskossuthfalván folytatódott a falunapi rendezvénysorozat

Pénteken egy igen rangos eseménnyel folytatódott a több hétvégén át tartó bácskossuthfalvi falunap: a 9+1 Nemzetközi Művésztelepen készült alkotásokból nyílt tárlat. A falu emlékházában megrendezett kiállításon a közönséget Forró Krisztián, a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Civil Szervezet elnöke üdvözölte, majd Zsáki István topolyai festőművész nyitotta meg a tárlatot. Forró arról számolt be, hogy a 2015-ös évben megtartott művésztelepeken született műalkotásokból állították össze a kiállítást.

Zsáki István megnyitja a 9+1 tárlatát (Fotó-Lakatos János)

– A kiállításon 53 képet tekinthet meg a közönség, ami több, mint 30 művész munkája. Mint minden évben, most is az előző évi telepeken született alkotásokat egy úgymond évzáró kiállításon mutatjuk be – mondta el a művésztelep vezetője, majd arról is szólt, hogy az idei évben három tábort szeretnének szervezni. – Május 23-án, 24-én már elkezdődött egy művésztelep, amit a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően tudtunk összehozni. Július 6-ától 11-éig lesz a mesterműhely, ahova kb. 20 művészt várunk. Megpróbáljuk augusztusra összehívni az ifjúsági tábort, de ha ez nem jön össze, akkor októberben fogjuk megtartani, mint tavaly. A támogatások függvényében elképzelhető lesz, hogy szervezünk egy rövidebb, egy hétvégés tábort is – hangoztatta Forró, majd végezetül arról is szólt, hogy fő támogatójuk a bácskossuthfalvi helyi közösség, Topolya község önkormányzata, a tartományi kulturális titkárság és a Bethlen Gábor Zrt. volt.

A tárlatmegnyitót követően májusi iskolakoncerttel folytatódott a falunap pénteki műsora. Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében megszervezett koncert előtt Crnkovity Gábor iskolaigazgató köszöntötte a nagyszámú közönséget és röviden beszámolt a diákok sikereiről. Ezt követően az iskola diákjai mutatták be zenei tudásukat.

A koncert után az Újvidéki Színház társulata a Neusatzer Cabaret című darabot mutatta be a színházteremben, majd egy könnyűzenei koncerttel zárult a nap a Club Caféban. A szombaton megtartott falunapi díszülésről és egyéb programokról keddi számunkban olvashatnak.