2024. március 28., csütörtök

A bornak lelke van

Színes programokkal fejeződött a hétvégén a palicsi Szent Orbán-napi rendezvénysorozat

Borfesztivállal, kirakodóvásárral, fotókiállítással, kürtőskalács fesztivállal fejeződött a hétvégén Palics ünnepe, a Szent Orbán-napi programsorozat.

Az ünnepségsorozat szerdán kezdődött a helyi közösség díszülésével, majd másnap a Riparia Állatbarátok Egyesülete tartott előadást a Palicsi-tó ökoszisztémás szolgáltatásairól, és elkezdődött a Folk Music Fest a Nyári színpadon, amelyen felléptek a Guzsalyas énekegyüttes, a Csalóka zenekar, a Rozsdamaró zenekar, este tíz órától pedig Brasnyó Antal és zenekara (Vajdasági Nagyzenekar).

Szombaton délelőtt ragyogó napsütés fogadta a Palicsra látogatókat, ekkor nyílt meg a borfesztivál és a kirakodóvásár, illetve a palicsi borút legjobb borait is díjazták.

Dobó Márta, a helyi közösség elnöke a rendezvény megnyitóján elmondta, minden település életében kell lennie olyan napnak, amely az ott élő emberekről szól.

– A Palics Helyi Közösség napjának május 25-én történő megünneplése I. Szent Orbán pápa, a szőlők és borászok védőszentjének tiszteletéhez kapcsolódik. 171 évvel ezelőtt a Palicsi-tó vize olyan tiszta volt, hogy az iszapban rejlő gyógyhatást kihasználva fellendült a turizmus. Az itteni homok pedig már akkor is elismert borokat termett. Abban az időben épültek meg a palicsi villák, a Víztorony, a Vigadó, a Női fürdő és a Zenei pavilon, amelyek mára a település szimbólumai lettek ‒ mondta.

(Fotó-Bajtai Kornél)

A Palicsi Borünnep alkalmából a legjobb tavalyi borokat díjazta az Arena Zabatkiensis Borlovagrend. Az idei rendezvényen a Vegyészeti-Technológiai Iskola borásztanulói is versenybe szálltak boraikkal. A borlovagrend az ünnepségen hivatalos ceremónia keretében avatta fel legújabb tagjait, így a fiatal borászokat, Lábadi Kornélt és Kasza Szilvesztert, valamint a tanárnőjüket, B. Varga Teodórát is lovaggá ütötte az Arena Zabatkiensis nagymestere, Dragutin Miljković.

A diákok szerint ennek a bornak lelke van, hiszen igazi csapatmunka eredménye. Ennek köszönheti a sikerét a Vegyészeti-Technológiai Iskola ifjú borászainak munkája ‒ vallja B. Varga Teodóra tanárnő.

Az iskolában 8 éve nyitották meg a szőlész-borász szakot, idén pedig először sikerült a támogatók segítségével saját bort is előállítani, amely a Temerini Borfesztiválon első díjat szerzett, az Orbán-napi Borünnepen pedig ezüstéremmel jutalmazták. A tanulók újabb lendületet kaptak a borkészítéshez, az iskola tanárai pedig bíznak abban, hogy sok jó hazai szakember marad majd a pályán a gyakorlati sikerek hatására, amelyeket valós hivatásos mezőnyben értek el. Lábadi Kornél büszkén mutatta be az osztály borát az ünnepségen, amelyet Berkes Gabriellával, Szanka Evelinnel, Hajnal Bencével, Kurnyák Sándorral, Kovács Alexszel és Kasza Szilveszterrel együtt készített el B. Varga Teodóra és Marcikić Igor vezető tanárok szakmai segítsége mellett.

A hétvégi programban a borfesztivál mellett volt jótékonysági főzősarok és középkori lovagi bemutató is. Vasárnap került sor az I. Vajdasági Kürtőskalács Fesztiválra, ahol a látogatók a saját kürtőskalácsukat készíthették el a palicsi sétányon és ekkor tartották a XI. Kárpát-medencei Népdalkörök Találkozójának énekprogramját is.

Vasárnap délben a mélykúti fúvószenekar adott koncertet a Vigadóban, délután a művelődési egyesületek, táncegyüttesek zenés felvonulása zajlott a tóparton, a Nyári színpadon a Sokadalom című rendezvényen gyermekek léptek fel. Az ünnepségsorozatot a Folk Music Fest koncertjei zárták, ennek keretében a Bahorka együttes és a Juhász zenekar lépett fel.