2024. április 25., csütörtök

Óbecse lovasa nyerte a 4. Vajdasági Vágtát

Zombori és zentagunarasi győzelem a Nemzetközi és a Kishuszár Vágta döntőjében

A Topolya melletti Zobnatica lóversenypályáján szombaton tartották meg a 4. Vajdasági Vágtát, amely a kilencedik éve megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta – amelyet szeptember 16-a és 18-a között tartanak Budapesten a Hősök terén – itteni előfutama. A budapesti döntőben az idén 72 település képviseli magát, köztük a négy vajdasági, akik a szombati futamon vívták ki a lehetőséget.

A május 28-án megtartott rendezvény a résztvevő versenyzők felvonulásával kezdődött, majd Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója, a szervezőbizottság nevében köszöntötte a versenyzőket és a vendégeket: – A Vajdasági Vágtán megjelenő embereknek van egy közös tulajdonsága, van egy közös nevezőjük, és ez a ló, a ló iránti szeretet és kötődés; ennek az igénynek ad teret az évente ide, Zobnaticára visszatérő vágta. Elengedhetetlen, hogy a lovakkal való barátkozás egyre szélesebb társadalmi rétegeket érintsen meg, hiszen a legtöbb esetben a lovak szeretetén keresztül vezet az út a lovas sportokhoz, ha ez így történik, akkor elmondhatjuk majd, hogy nekünk nemcsak a múltunk, hanem a jövőnk is szorosan kapcsolódik a lovakhoz – mondta Bunford.

Őt Bendes Csaba, az elővágta nevezési igazgatója követte, aki elmondta, hogy a Nemzeti Vágta 12 magyarországi előfutama mellett négy határon túli helyszínen is megmérettetnek a lovasok, Vajdaság mellett Székelyföld, Felvidék és a Muravidék is képviseli magát a budapesti döntőben. Emellett Bendes elmondta azt is, hogy az idei Nemzetközi Vágtán 12 ország képviselője áll majd rajthoz, a környező országok mellett Kína, Quatar, az Egyesült Arab Emirátusok és Franciaország is jelezte részvételi szándékát. Ezt követően a versenyzők Bunford Tivadar vezényletével elmondták az esküjüket.

Ezután került sor a Vajdasági Vágta öt előfutamára, amelynek mindegyikében öt-öt versenyző állt rajthoz, mindegyikük egy-egy vajdasági települést képviselt. Az első négy futamból Topolya, Ada, Zobnatica és Óbecse viszonylag könnyen jutott be a döntőbe, míg az ötödik futam hozta a legnagyobb izgalmakat, ahol Temerin képviselőjének az utolsó kanyarban sikerült megelőznie a mindvégig vezető Kishegyes képviselőjét. Az elkövetkezőkben különböző betétfutamokra került sor, amellyel a szervezők a folyamatosan gyarapodó közönség szórakoztatását biztosították azon idő alatt, amelynek kötelezően el kell telnie az előfutam és a döntő között. Először a fiatal vajdasági csikósok, az adai ifj. Gyarmati István és a topolyai Kubik Patrik tartott bemutatót, amit a Kelebiai Ménes díjlovaglói követtek. Két  1800 méteres ügetőfutamra is sor került, de a kettes és négyes fogathajtók szinkronversenyét is élénk figyelem követte.

Hat órától került sor a döntőkre. Először a kishuszárok álltak rajthoz. A tavalyi verseny után, most másodszor szerveztek Kishuszár Vágtát Zobnaticán, és a futamon a négy induló közül első helyen célba ért zentagunarasi Januskó Szabina képviselheti Vajdaságot a budapesti döntőben Dáma nevű lovával. A budapesti Nemzetközi Vágta előfutamában öten indultak, és szeptemberben a zombori Suzana Sekulić képviseli majd Szerbiát, aki a Zobnaticai Ménes Aaron nevű lovával elsőként ért a célba. Sekulić Budapesten a Bábolnai Ménesbirtok lovával versenyez majd. Az utolsó verseny a 4. Vajdasági Vágta döntője volt, amelyen Topolya képviseletében Víg Dániel Liki nevű lovával, Zobnatica képviseletében Davidovity Deján Leonnal, a Temerint képviselő Morvai Zoltán Fellini hátán, a döntő egyetlen hölgy résztvevője, az Adát képviselő Krajinovity Annamária Mir nevű lovával és Óbecse képviseletében Kállay Attila Koprával állt rajthoz. Az előzetes vélemények alapján a Zobnaticai Ménes lovait tartották a verseny legnagyobb esélyeseinek, de az előfutamban idegesen kezdő óbecsei versenyző az ott mutatott teljesítményével kiérdemelte a titkos esélyes címet.

A döntő utolsó pillanatai – Temerin, Topolya és Zobnatica képviselői a cél előtt (Fotó-Ótos András)

A döntőben azután a Kállay Attila – Kopra kettős bizonyult a legjobbnak, esélyt sem adva a többieknek, akik csak a második helyért csatázhattak, és végül Óbecse mögött Temerin, Topolya, Zobnatica, Ada sorrendben értek célba a versenyzők. A versenyt követően Kállay elmondta, hogy február végén ismerkedett meg a lóval, most először versenyzett Szabolcski Roland 11 éves paripájával, és korábban is csak jót hallott róla, de maga sem gondolta volna, hogy ilyen jól fognak szerepelni.

A döntőt követően a Budapesti Operettszínház művészei tartottak előadást.

A 4. Vajdasági Vágta fővédnöke Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt. Szervezői pedig a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány.