2024. március 29., péntek

Határnyitás a határzár tövében

A DKMT Eurorégió napja a hármas határkőnél – Két napra megnyílt a Rábé, Kübekháza és Óbéba közti határ – A régiófejlesztésről tanácskoztak Nagyszentmiklóson

Az elmúlt hét végén az észak-bánáti Rábé falu közelében található szerb–magyar–román hármas határ immár 19. alkalommal nyílt meg két napra a Duna–Tisza–Körös–Maros (DKMT) Eurorégió napja alkalmából. A közgyűlés küldöttei a Romániához tartozó Nagyszentmiklóson tanácskoztak a régiófejlesztés további lehetőségeiről.

Csongrád és Temes megye, valamint Vajdaság küldöttsége a DKMT Eurorégió napján a hármas határkőnél (Gergely Árpád felvétele)

Csongrád és Temes megye, valamint Vajdaság küldöttsége a DKMT Eurorégió napján a hármas határkőnél (Gergely Árpád felvétele)

Szombaton délelőtt a hármas határkőhöz érkezőket a temesvári Pro Amicitia fúvószenekar játéka várta, majd eljátszották a három szomszédos ország és az EU himnuszát, az Örömódát, amivel kezdetét vette az ünnepség. Először a szokásos futóversenyt tartották meg a három szomszédtelepülés diákjainak a részvételével, jelképesen feloldva a majdnem száz éve ide húzott országhatár jelentette korlátokat.

– A határ menti falvak lakói minden reggel ugyanannak a kakasnak a hangjára ébrednek, de három különböző országban. A határ elválaszt, mégis összeköt bennünket, bizonyította ezt a DKMT Eurorégió 19 éves múltja, az időközben megvalósított számos határon átívelő, a határmentén élők számára fontos projektumok megvalósítása – mondta Titu Bojin, a Temes megyei tanács elnöke, aki egy év után Csongrád megyének adta át a DKMT Eurorégió közgyűlésének soros elnökségét.

– A DKMT Eurorégió a közös akaratot, az összetartozásunkat szimbolizálja. A határ mellett élni különleges státus és kötelesség is egyben. Közös célokat fogalmaztunk meg és az eltelt közel húsz év bizonyította, hogy meg is tudjuk valósítani. Utakat, hidakat, kapcsolatokat építünk. Hosszú évek óta határokat bontunk le, a mögöttünk álló határzár nem nekünk szól, a mi életünkben a kerítés epizód csupán. Az EU jelen pénzügyi ciklusában 300 millió eurót költhetünk a DKMT Eurorégió fejlesztésére. Bizonyítsuk be, hogy alkalmasak vagyunk a pénz nemes célokra való felhasználására – mondta Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke.

Az ünnepségen Branislav Bugarski tartományi önkormányzati és nemzetközi együttműködési titkár kiemelte: – A hármas határ szegletében élő emberek kommunikálhatnak egymással a DKMT Eurorégión belül, amelyben olyan sikeres projektumokat valósítottunk meg az elmúlt években, mint a három új határátkelő megnyitása. Elkészítettük a Bega folyó rendezési tervét, amelyet hamarosan meg fogunk valósítani a gyakorlatban. Együttműködünk olyan fontos projektumokban is, mint a turizmusfejlesztés és környezetvédelem.

Nincs annál szebb, mint amikor az ember szomszédja a barátja. Partnerekre találtunk a szomszédjainkban. Az embert helyeztük a középpontba, ami a legbiztosabb pillére az együttműködésünknek. További közös projektumokon dolgozunk, hogy mielőbb leküzdhessük a fizikai határokat. Négyéves mandátumom végén megköszönöm a kollégáknak az együttműködést és azt kívánom, hogy a DKMT Eurorégió napján jövőre már ne legyen itt ez a drótkerítés – mondta egyebek mellett Bugarski.

A DKMT Eurorégió napján többek között jelen volt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is.