2024. március 29., péntek
TEKE

Zavarkó második aranya

A horvátországi Novi Gradban befejeződött teke-világbajnokság utolsó napján Szerbia válogatottjai két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet szereztek, amellyel a nemzetek versenyében Horvátországot és Magyarországot megelőzve az elsők lettek. Az egyéni világbajnoki titulust Zavarkó Vilmos szerezte meg, egy végsőkig kiélezett döntőben győzte le a világcsúcstartó Kiss Norbertet, aki az elődöntőben Igor Kovačićot verte meg 683:636 arányban, de a fiatal mitrovicai játékos a kombinációs arannyal vigasztalódhat, hiszen a 711+238-as eredményét senki sem szárnyalta túl. E versenyszámban Zavarkó lett a második (699+247), a horvát Hrvoje Marinović pedig a harmadik (700+210).

Visszatérve az egyénire, a Kiss elleni döntő első játszmáját Vili csak az utolsó dobásban elért kilencessel hozta döntetlenre (166:166), de 166:158-ra elvesztette a másodikat. Innen már nem volt rontási lehetőség, s Zavarkó a tőle megszokott összpontosítással meg is oldotta a feladatot, hiszen a harmadik játszmát 173:156-ra hozta, s innen rutinból nyert az utolsó szettben 164:158-ra.

– Ez a titulus természetesen sokat számít, hiszen a második aranyam itt, s ebben a versenyszámban is másodszor nyertem 2010, azaz Ritzing óta. A döntőt igen megkavarta az első, döntetlen játszma, de a végén a lelátóról is érkezett segítség, s ez külön motivációt adott nekem – nyilatkozta a döntő után Zavarkó, aki egyébként a sportág történetében az első olyan felnőtt versenyző, aki minden számban aranyat nyert.

A női mezőnyben is volt izgalom bőven, hiszen a hazai pályát kihasználva Ines Maričić „mindent vitt”: a döntőben 675:617-re letörölte a pályáról a német Sina Beissert. Ez világcsúcsot ér neki, hiszen a régit a szlovén Barbara Fidel tartotta 672 fával, s 876 (675+201) fával a kombinációban is nyert, s itt is új világcsúcs született (a régit a szlovén Brigita Strelec tartotta 861 fával). E versenyszámban a magyar Tímár Edina lett a második 866 fával.

Mindent összegezve, Szerbia a felnőtt és az ifi mezőnyt összesen 14 éremmel zárta, s ezzel mindkét korosztályban az élen végzett. Ehhez jön még a serdülők két érme a világkupán, s leszögezhető, hogy a szerbiai meg a vajdasági magyar tekézők is kiváló világbajnokságot zártak.