2024. március 28., csütörtök

A művészet teremtő ereje

Újvidéken megkezdődött a 61. Sterija Játékok színházi fesztivál

A Sterija Játékok 1956 – Jovan Sterija Popović szerb drámaíró születésének 150., halálának 100 évfordulója – óta minden évben arra törekszik, hogy színvonalas előadások által gazdagítsa a hazai színházi teret. Az idei seregszemle versenyprogramjában tíz előadás szerepel. A szervezők egyetlen népszerű kísérőprogramról sem mondtak le, noha az idei fesztivál költségvetése megközelítőleg 23 és fél millió dinár, amely nagyjából 30 százalékkal kevesebb, mint az utóbbi években.

A 61. Sterija Játékok idei első rendezvénye a hagyományos plakátkiállítás és a fesztivál plakátversenyének eredményhirdetése volt. A megmérettetésre több mint hetven alkotó jelentkezett. A zsűri nyomtatott plakát kategóriában David Mareš munkáját jutalmazta meg az első díjjal, projektumötlet kategóriában pedig Nataša Prentović művét ítélte a legjobbnak.

A fesztivált Anita Mančić ötszörös Sterija-díjas színésznő nyitotta meg csütörtökön este az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. Beszédében az alkotói szabadság védelmében szólalt fel:

– Napjainkban pengeélen táncolunk. Választás előtt állunk: vagy megvédjük a szellemi potenciálunkat, az alkotóerőnket, vagy elbukunk. Ebben a korban már semmi sem tartós és örökkévaló. A modernség bizonyos értelemben megfojtja a szépséget, határokat állít, elnyomja a tradíciót és a nyelvet. Úgy tűnik, hogy mindez következmények nélkül zajlik és folytatódhat tovább. Az alkotóerőnket a fennmaradásra fordítjuk ahelyett, hogy művészet teremtő erejével újat, értékeset hoznánk létre. A meg nem értés következménye az, hogy a színház, a tehetség, a művészet és a szabad szellem vesztésre áll a korral szemben – mondta Anita Mančić.

A Sterija Játékok nyitóelőadása a Jovan Sterija Popovity szövegén alapuló Hazafiak című előadás volt, amelyet Urbán András vitt színre a Belgrádi Nemzeti Színház társulatával. A nemzetiségi sztereotípiákat felvonultató és egyben görbe tükröt is eléjük tartó darab hatalmas sikert aratott az újvidéki közönség előtt.

A Sterija Játékokon tegnap a Könyvnapok című rendezvény szerepelt a programon, és megnyílt Branislav Lučić fényképész Évtizedek a Pozorjével című színházfotó-kiállítása.

Szintén tegnap este játszották a Sarajevski ratni teatar – SARTR színház által színpadra vitt, Igor Štiks szövegén alapuló Brašno u venama című előadást Boris Liješević rendezésében. A Szabadkai Népszínház Édes Anna című darabját az Újvidéki Színházban mutatták be.

Ma, szombaton az Újvidéki Színházban 18 órakor kezdődik a Hamlet-játék című darab az Újvidéki Művészeti Akadémia magyar ajkú hallgatóinak előadásában. 19 órakor az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Pintér Béla Társulat Fácántánc című darabját tekinthetik meg az érdeklődők.