2024. április 19., péntek

Továbbra is Vučić az SZHP élén

A párt tisztújító közgyűlésén egyhangúlag választotta újra az elnököt – Új alelnököket és vezető testületeket is választottak

A pártelnök javaslatára elnökhelyettessé megválasztották Jorgovanka Tabakovićot a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzóját, akinek ez a párttisztsége be lesz fagyasztva amíg jegybankelnök lesz. Négy alelnököt választottak, ők Milenko Jovanov, Miloš Vučević, Marko Đurić és Marija Obradović, akiket szintén egyhangúlag szavazott meg a közgyűlés. További két alelnöki tisztség betöltetlen maradt, ezekre a helyekre később választanak embereket, akik munkájukkal ezt kiérdemlik, hangzott el. A szerb államfő fia Radomir Nikolić helyett a párt végrehajtó bizottságának elnöke a jövőben Darko Glišić Ub eddigi polgármestere lesz. A közgyűlés után azonnal ülésezett a párt főbizottsága, amely az elnökséget felhatalmazta, hogy tárgyalásokat folytasson az országos, a tartományi és az önkormányzati szintű koalíciókról.

A közgyűlést követően a négy újonnan megválasztott alelnök nyilatkozott a sajtónak. Milenko Jovanov elmondta, igyekszik eleget tenni az elvárásoknak és hozzájárulni, hogy Szerbia vereségeinek spirálját sikerüljön megállítani és a győzelmek időszaka következzen. Miloš Vučević azt mondta, elérkezett az idő, hogy az SZHP a párton belüli kérdésekkel és a polgárokkal foglalkozzon. Miután bejelentették, hogy azok az emberek, akiknek párttisztsége van nem vehetnek részt a végrehajtó hatalomban, Vučević aki Újvidék jelenlegi polgármestere, ezen tisztségéről elmondta, június 17-én, amikor megalakul az újvidéki városi képviselő-testület, kiderül, marad-e polgármester. Marija Obradović úgy értékelte, hogy az új alelnököket annak alapján választották, hogy azok hogyan végezték pártbeli tevékenységüket, saját kinevezését pedig úgy értékelte, hogy ez a pártelnök törekvésének leképezése, hogy több nő legyen a politikai életben. Marko Đurić a kormány Koszovó-irodájának igazgatója úgy fogalmazott, az SZHP továbbra is a magasban tartja majd a változások fáklyáját.

– Valakinek végre el kellett, hogy mondja Szerbia polgárainak az évtizedes zuhanórepülés után, hogy az aspirin és az andol nem javíthatják a nép egészségét. A legnehezebb intézkedések várnak ránk. Meg kell mutatnunk, hogy a bátorság az, amiről a komoly pártok felismerhetőek. Mi Szerbiát az SZHP elé helyeztük – mondta el Vučić az ülés kezdetén, amely nyitott volt a közvélemény számára.

A pártelnök szerint az ország kelettel és nyugattal is jó kapcsolatokat kíván ápolni, mindenkivel tárgyalni fog. Beszélt arról is, hogy az elmúlt két évben nem működött a helyi tisztségviselők munkájának ellenőrzése, egyesek pedig hamis szerelmet mutattak a párt irányába, ezért mindennapos ellenőrzésre lesz szükség.

Vučić kitért a Vajdasági RTV-ben történt leváltásokra is, amelyekkel kapcsolatban elmondta, diktatúrával vádolják őt azok, akik amikor hatalomra jutottak egyetlen éjszaka alatt mindenkit leváltottak. Ezzel szemben, tette hozzá, a haladók egyetlen újságírót vagy szerkesztőt sem helyeztek a médiaházba.

Elmondta, olyan kormányt akar, amely Szerbia érdekeit képviseli nem pedig személyes vagy pártérdekeket és ígéretet tett, hogy egyetlen dinárral sem fog gazdagodni, tisztességes lesz és a népe mellett állni.

Az elmúlt időszakot elemezve kiemelte, nem minden területen végezték a legjobb munkát, de erről a közgyűlés zárt részén esett szó.

A pártelnök elmondta, felfiatalítják és felfrissítik a pártot, számára az lenne a legnagyobb kudarc, ha az SZHP-vel az történne, ami a Demokrata Párttal 2008-ban.

– Miközben mások bálokról álmodoznak és rendezett toalettekről a gyerekeinknek és jobb utakról. Ismételten az illemhelyek kormányfője leszek és minden közintézmény toalettjei rendezettek lesznek – mondta. Beszéde végén azon reményének adott hangot, hogy a következő tisztújító közgyűlésen a párt új elnököt és vezetőséget választ majd.