2024. április 16., kedd

Kihelyezett MNT-ülés Adán

A Magyar Nemzeti Tanács támogatja a Vancsesz népesedési és családgondozási cselekvési programjának megvalósítását

Pénteken Adán, a községháza dísztermében tartotta meg a Magyar Nemzeti Tanács a tizenhetedik rendes ülését, amelyen talán az ülés legfontosabb napirendi pontjaként megvitatta és többségében támogatta a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (Vancsesz) népesedési és családgondozási cselekvési programját. A kihelyezett ülésen emellett számos, az oktatás kérdéséhez kapcsolódó beterjesztés szerepelt napirenden. Köztük az, amelyben az MNT előzetesen nem hagyta jóvá a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatójának, Varga Anikónak az újraválasztását, viszont előzetesen jóváhagyta a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium élére mgr. Csikós Pajor Gizella igazgatói kinevezését. Az ülésen a legjelentősebb vitát éppen a népesedési és családgondozási cselekvési program, illetve a szabadkai tehetséggondozó gimnázium igazgatója körüli helyzet váltotta ki.

A kihelyezett ülésen az MNT elnöke, Hajnal Jenő köszöntötte a tanács tagjait, aki elmondta, hogy a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének köszönhetően tartják meg Adán a tanács ülését. Hajnal Jenő tartott bevezetőt a Vancsesz népesedési és családgondozási cselekvési programjáról, amellyel kapcsolatosan a többi között elmondta, hogy ez az MNT népesedéi akcióterve, amely a 2013 és 2017 közötti időszakra íródott és a Vancsesz családgondozási programjának felülvizsgálata és újraértékelése, valamint személyes felkérésének eredményeként jött létre. Az MNT a népesedési folyamatok, a családpolitikai intézkedések és a családgondozás terén fejlesztésstratégiai jellegű dokumentumnak tekinti a programot, és a Vancsesszel, annak tagszervezeteivel, más civil szervezetekkel, önkormányzatokkal, oktatási és nevelési intézményekkel, a médiával, az egyházakkal, a közintézményekkel, köz- és magánvállalatokkal, valamint egyéb jogi és természetes személyekkel együttműködve támogatja költségvetési kötelezettségként a cselekvési program megvalósulását segítő kezdeményezéseket és tevékenységeket. A szerb alkotmánybíróság 2014-es döntésével csökkentette a nemzeti tanácsok, köztük az MNT népesedési-demográfiai hatáskörét.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Hajnal Jenő szerint azonban nem elsősorban a jogszabályi alap volt az, amely ellehetetlenítette a népesedési akcióterv végrehajtását, hanem annak tartalma, mivel 2013 végén nyilvánvaló vált, hogy sok kezdeményezés megvalósíthatatlan marad, mivel olyan önkormányzati szintű cselekvéseket vélelmezett, amelyet kizárólag államhatalmi jogosultságokkal lett volna elérhető. A tanácselnök szerint ezért a tanácsnak a népesedéi folyamatok, a családpolitikai intézkedések és a családgondozás területén nem kormányzati szerepet kell vállalnia, amely közvetetten segítheti az érintetteket, hogy nőjön a gyermekvállalási kedv, a családdal és a gyermekekkel való törődés. A tanácsnak ezért olyan programra van szüksége, amely 2018 végéig az eddiginél szerényebb, de tervezhetőbb és megvalósíthatóbb, ezáltal segítőbb és támogatóbb népesedési és családpolitikai tevékenységet irányoz elő.

Az MNT tanácsának tagja és a Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta, hogy a szövetség az előző összetételű MNT-ben is részt vett a népesedési akcióterv kidolgozásában és megvalósításában, így folytatják azt a munkát, amelyet korábban megkezdtek. Azzal, hogy sokkal átfogóbb és szélesebb lesz ez a program, amelynek tulajdonképpen a koordinálását vállalta el a Vancsesz. Kiemelte, azt a szellemiséget szeretnék hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gyermekvállalás, és minél több családba vállalják a második, a harmadik és negyedik gyereket is.

Várkonyi Zsolt elmondta, az ötvenoldalas népesedési akciótervnek ez a program egy lecsupaszított ötoldalas változata csupán, és nem szól a hordozókról, a határidőkről és az eszközökről sem. Kifejtette, hogy a program vázlatos kivonata a korábbi akciótervnek, ezt nem tudja támogatni. Joó-Horti Lívia szintén az akcióterv kivonatának tartotta a programot, amelyben szerinte új elemek alig vannak. Perpauer Attila védelmébe vette a programot, amely szerinte nem vázlatos kivonat, hanem átfogó és tartalmas munka, amely megvalósítható. A további felszólalók közül Kecskés Endre, Paskó Csaba, Nyilas Leonov Anita és Madarász Gyula is támogatta a Vancsesz programját.

Az MNT ülésén nagy vitát váltott ki a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium jelenlegi igazgatójának, Varga Anikónak az újraválasztása. Az MNT előzetesen nem hagyta jóvá a jelenlegi igazgató újraválasztását, mivel azt nem támogatta az oktatási bizottság sem. Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke ezt a döntést azzal indokolt, hogy bár a MNT több mint harminc-egynéhány középiskolával ápol kiváló kapcsolatot Vajdaság-szerte, egyedül a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium esetében nem jött létre az együttműködés, sőt az iskola részéről teljes elutasítást tapasztaltak az elmúlt másfél év során. Jerasz Anikó szavai szerint a jelenlegi összetételű MNT többszöri megkeresésére sem mutatott hajlandóságot a gimnázium vezetősége az együttműködésre. Joó-Horti Lívia szerint az MNT a személyi leszámolás eszközévé vált, Varga Anikóval pedig az a baj, hogy mindenképpen le kell vele számolni, mert a Magyar Mozgalom alapító tagja.

Az MNT emellett támogatta a zentai Egészségügyi Középiskola átképzési tervét, valamint a Szabadkai Egészségügyi Középiskola át-, pót-, és speciális képzésre vonatkozó beiratkozási tervét, amely mindkét esetben a következő tanévre vonatkozik. A doroszlói, a bezdáni, a szajáni és székelykevei általános iskola esetében a tanács jóváhagyta a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitását.A tájékoztatás témájához kapcsolódóan pedig a tanács megvitatta és jóváhagyat a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság nemzeti kisebbségek támogatására kiírt tájékoztatási pályázatainak pénzelosztási javaslatait. Végezetül a tanács támogatta Biacsi József felmentését a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatói tisztségéből.