2024. április 20., szombat

Otthonteremtők

Kihirdették a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának eredményeit. Erről Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője nyilatkozott.

– A vajdasági magyar közösséget, azon belül is a vidéken, kistérségben élő magyarokat súlyosan érintik a megélhetési problémák, aminek egyenes következménye a falvak elnéptelenedése. Ezt a folyamatot tehetetlenül szemlélték Vajdaságban mind ez idáig. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ennek a folyamatnak a lassításában, hosszú távú reményeink szerint valamelyest történő megállításában mérföldkő a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázata, amely célzottan a falvakban, vidéken élő fiatal párokat érinti. A házhoz jutás lehetősége, a gyerekek számára az otthon megteremtése, a fiatal párok számára az önfenntartó háztáji tevékenység támogatása nem a szólamok szintjén kívánja visszafordítani a demográfiai mutatókat, hanem valós cselekedet.

Tény, hogy ez az egyik legbonyolultabb pályázati kiírás, hiszen rendkívül összetett követelményeket kell figyelembe venniük a szakértőknek. Ugyanakkor éppen ez a pályázati kiírás a legpontosabb példája annak, mennyire fontos a független szakértők bevonása. Ők fogják végigjárni azonban a terepet, minden egyes nyertes pályázatot végignéznek és átbeszélnek, mielőtt a szerződés aláírásra kerül a pályázókkal, és amennyiben olyan hiányosságokra derül fény, amelyek nem kiküszöbölhetők, a várólistán lévők kerülnek helyzetbe. Nagyon fontos tudni, hogy a pontozásnál figyelembe vették a pályázók iskolai végzettségét, munkatapasztalatát, a háztartásbeliek és a kiskorú gyermekek számát, a falura költözés motivációját is. Fontos azt is tudni, hogy ezt a pályázati kiírást a Prosperitati Alapítvány a jövőben is folytatni kívánja, hiszen ez a szülőföldön maradásnak, az egzisztencia megteremtésének, a gyerekek számára az otthon teremtésének kézzel fogható lehetősége.

A Prosperitati Alapítvány 2016. március 31-én lezárult házvásárlási pályázatának eredményei a mai nappal kihirdetésre kerültek. A sikeresen pályázók a falusi házat és a hozzá tartozó telket, valamint a gazdasági udvart tudják megvásárolni a támogatásnak köszönhetően. Az Alapítvány 50 millió dinár támogatást fordít e célra, Magyarország Kormányának, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak köszönhetően. A vajdasági fiatal párok számára kiírt pályázatra összesen 100 beadvány érkezett, Vajdaság minden tájáról, Szabadkától Székelykevéig, Bácsfeketehegyen és Bezdánon át. Több mint két és félszeres volt a túljelentkezés, amiből arra lehet következtetni, hogy még mindig viszonylag sok fiatal képzeli el az életét, a családalapítást falun. Ez a jelenlegi helyzetben, amikor a városok vonzása sokkal erőteljesebb, reménykeltő, hiszen a Prosperitati Alapítványnak is éppen ez volt a célja ezzel a kiírással. A jelenlegi pályázati körben 42 pályázat támogatását javasolta az Alapítvány igazgatóbizottsága, amelyet jóváhagyott a döntési testület is. A döntés értelmében 23 pályázat forrás függvényében várólistára került. Amennyiben a támogatásra javasolt pályázók közül valaki nem tud szerződést kötni, abban az esetben a tartalék listán szereplő pályázóknak nyílik majd lehetősége, hogy a helyszíni ellenőrzést követően falusi házat vásároljanak – nyilatkozta Juhász Bálint.