2024. április 25., csütörtök
PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY – 2. PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Eddig az érdeklődés kisebb, mint az előző körben

Június harmadikáig adható át a pályázati dokumentáció a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési program második pályázati körére. Ezúttal öt kiírás közül választhatnak az érdeklődők: a magánszállásadók és egyesületek/nem kormányzati szervezetek turisztikai fejlesztéseire, a pályakezdők vállalkozová válásának támogatására, a mikro-, kis- és középvállalkozások start-up tevékenységének beindítására, valamint kamattámogatásra, a mezőgazdasági termelők pedig földvásárlásra és feldolgozói kapacitásbővítésre nyújthatják be kérelmüket. Munkatársaink a területi irodákban az iránt kérdezősködtek, mekkora érdeklődés nyilvánul meg a pályázati lehetőségek iránt, melyek a legkecsegtetőbb ajánlatok, és mire kell ügyelni a dokumentáció begyűjtése során.

TEMERIN

Vállalkozásindításra és földvásárlásra pályáznának

A Prosperitati Alapítvány temerini irodájában, amely a Kossuth Lajos utca 1. alatt működik, és amelyhez Belcsény, Petrőc, Zsablya, Šid, Ürög, Ruma, Ópazova, Inđija, Pecsince (Pećinci), Szávaszentdemeter (Sremsa Mitrovica) és Újvidék önkormányzatai is tartoznak, Tadity Renáta irodavezetővel beszélgettünk. Megtudtuk, hogy az első körben 148 pályázatot adtak itt át, a tíz kiírt pályázat közül ötnek már vannak eredményei, és mondható, hogy a Temerinben pályázók eddig sikeresek voltak.

– A második kör pályázatai iránt a temerini irodában az érdeklődés kisebb, mint az előző körben. Legnagyobb az érdeklődés az ún. Start-up pályázat iránt van, melyre a Vajdaságban nyilvántartott álláskereső (munkanélküli) személyek és a 2016. január 1-jéig, illetve ezután bejegyzett vállalkozások tulajdonosai jelentkezhetnek. Ez a pályázat vállalkozói hajlandóság előmozdítására, a saját vállalkozás, illetve vállalkozói tevékenység beindításának és működtetésének ösztönzésére van kiírva. Ugyancsak jelentős az érdeklődés a földvásárlási pályázat iránt is – mondta beszélgetőtársunk. Valamivel kisebb az érdeklődés a magánszállás-adás, a kamattámogatás és a mezőgazdasági termelők nagyobb, hozzáadott értékű termékek létrehozására irányuló beruházásai iránt, nyilván a kötelező önrészesedés miatt.

– Számokban kifejezve még nem sok az átadott és teljesnek mondható pályázat. Naponta jönnek és hozzák a pályázati anyagokat, okmányokat, amelyeket itt az irodában átnézünk, hogy teljes legyen a dokumentáció. Kérjük az érdeklődőket, hogy a pályázati űrlapokat magyar nyelven töltsék ki. Arra törekszünk, hogy a pályázatok minden esetben teljesek legyenek, mert csak akkor lehetnek sikeresek.

– Felhívnám a pályázók figyelmét arra, hogy az előszámlákat ebben a körben már magyar fordításban is be kell adni, hogy az ajánlatokat össze lehessen hasonlítani. De nem kérünk hivatalos fordítást, a pályázó maga is lefordíthatja az előszámla szövegét

ÓBECSE

Ne az utolsó napon adják át a pályázatokat!

Az óbecsei Prosperitati Alapítvány munkatársa, Kiss Zoltán érdeklődésünkre elmondta: egy héttel a beadási határidő előtt mindössze tucatnyian adták át a szükséges dokumentumokat, ők főleg a környező településekről, valamint Törökbecséről és Szenttamásról érkeztek. Naponta 20 és 30 között van azoknak a száma, akik betérnek az irodába, a legtöbben közülük a földvásárlás és a start-up támogatás iránt érdeklődnek.

– Némi csalódással vesszük tudomásul, hogy az emberek szkeptikusan állnak hozzá ehhez a rendkívüli lehetőséghez, az ellenkampány elhintette a bizalmatlanságot, aminek semmi alapja nincs, hiszen minden pályázó egyenlő eséllyel indul. Mások azért halogatják a döntést, mert az előző pályázat eredményére várnak, ettől tennék függővé a mostani indulásukat. A Prosperitati Alapítvány első pályázati körében sokan estek abba a hibába, hogy az utolsó pillanatban adták át a szükséges dokumentumokat, és attól tartok, ez most is így lesz, holott ebben az esetben előfordulhat, hogy az esetleges hiányosságok, hibák pótlására vagy javítására már nem lesz lehetőség. Ezért is szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy ne az utolsó napon adják át a pályázatukat, de azzal is számoljanak, hogy ezúttal a határidő lejártának a napján nem fogunk hosszabbított nyitvatartással dolgozni – jelentette ki Kiss Zoltán.

ZOMBOR

A dokumentum keltezése nem lehet 30 napnál régebbi

A vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési program első pályázati körében már az első napokban rendkívül forgalmas volt a Prosperitati Alapítvány zombori irodája. Naponta 30-40-en kértek telefonon tájékoztatást, és volt, hogy tucatnyi érdeklődő várt az irodában, és ugyanennyien az utcán. A második körben megcsappant az eligazításért fordulók száma, a pályázati kedv viszont nem lanyhult.

– Erre számítottunk is, hiszen az első körben még sokan csak hallottak a lehetőségről, őket személyesen tájékoztattuk a pályázatokról és a pályázás módjáról. Azóta már ismertté vált az alapítvány honlapja, vannak visszatérő pályázók, mások még várnak a további pályázati körökre, vagyis eleve informáltak – hallottuk az iroda munkatársaitól.

Most a földvásárlás, a feldolgozói kapacitásbővítés a legnépszerűbb pályázati cél, hiszen Zombor környékén sokan konyhakertészettel, gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, de a pályakezdő támogatásért is sokan fordulnak hozzánk.

Az irodában dolgozók feladata a tájékoztatás és a segítségnyújtás, célja pedig, hogy minél többen pályázzanak eredményesen. Ebben az irodában adták át egyébként az első körben elsőként aláírt támogatási szerződés pályázati anyagát, amely révén Rekettye Gyöngyi bácskertesi almatermelő jéghálóhoz jutott.

– A pályázás során a területi irodák az első szűrők. A pályázat tartalma előttünk titok, csupán a formai követelményekre felügyelünk. Például a kérelmi űrlapot több helyen alá kell írni, a szükséges rovatokat maradéktalanul kitölteni. Ezeknek a hiánya a leggyakoribb, illetve eszközvásárláskor egy előszámlát és még két árajánlatot is csatolni kell, ha pedig egyedi készítésű eszközről van szó, akkor az előszámla magában elegendő. Gyakran az árajánlatokról megfeledkeznek a klienseink, ez a legtöbbször előforduló hiba. Ilyenkor hiánypótlást kérünk tőlük, és egyben figyelmeztetjük őket, hogy semmilyen csatolt dokumentum keltezése nem lehet 30 napnál régebbi – mondják az irodában.

MAGYARKANIZSA

A pályázók kérjenek kétnyelvű előszámlát

Hogy melyik pályázati lehetőségek iránt volt eddig a legnagyobb érdeklődés a magyarkanizsai Prosperitati Alapítvány területi irodájában, arról Kónya Farkas Hajnalka szakmunkatárs adott tájékoztatót.

– Magyarkanizsa, Nagykikinda és Törökkanizsa község lakosai leginkább a mezőgazdaságra vonatkozó pályázatok iránt mutatnak érdeklődést. Irodánkban földvásárlásra eddig nyolc személy adta át igénylését, de folyamatos a tudakozódás a meghirdetett lehetőségek iránt, mind telefonon, mind személyesen.

A Hozzáadott érték nyújtotta lehetőségre eddig két pályázó jelentkezett. Főleg a méhészek keresnek fel minket, ugyanis méhészettel kapcsolatos gépekre tudnak most pályázni. Az első körben méhekre és kaptárak beszerzésére volt lehetőségük.

Magánszállásadók, egyesületek/nem kormányzati szervezetek turisztikai fejlesztéseire három személy adta át pályázati dokumentációját, de többen fordultak hozzánk tájékoztatásért, információkért.

A pályakezdők vállalkozóvá válásának támogatására kiírt START-UP alternatívára három személy adatait vettük fel, a Kamattámogatás lehetőségét pedig egy személy igényelte eddig.

Az iroda munkatársai azt kérik a pályázóktól, hogy az űrlapot csak magyar nyelven töltsék ki, valamint a személyes adataikat kétszer is ellenőrizzék, mielőtt átadják a pályázatot, főleg akkor, ha vidéki az illető pályázó. Ahol lehet, kérjenek kétnyelvű előszámlát (magyar és szerb), vagy azt fordíttassák le. Fontos odafigyelni az összegek egyezésére is az előszámla és az árajánlat összehasonlításakor.

ZENTA

A legtöbben földet vásárolnának

Szegedinszki Krisztián, a Prosperitati Alapítvány zentai területi irodájának irodavezetője arról számolt be, hogy a zentai, adai és a csókai polgárok leginkább a földvásárlás iránt érdeklődnek:

– Már a pályázat kiírása előtt sokan fordultak hozzánk az ügyben, és azóta is ez a legnépszerűbb. Az érdeklődők igyekeztek mielőbb beszerezni a szükséges dokumentumokat, megtalálni a megfelelő földterületet, illetve megegyezni a tulajdonosokkal az árról. Most, a beadás során is a legtöbb beérkező pályázat erre vonatkozik. A másik jelentős kategória a Start-up program. Sok olyan fiatal keres fel bennünket, aki élne a lehetőséggel. Arról érdeklődnek, milyen dokumentumok szükségesek abban az esetben, ha úgy pályáznának, hogy még nem rendelkeznek bejegyzett vállalkozással, vagyis munkanélküliként, és milyen dokumentumok kellenek akkor, ha már a 2016-os évben bejegyezték vállalkozásukat. A Start-up programra is van már több átvett pályázatunk.

A magánszállásadóknak, valamint a mezőgazdasági termelőknek feldolgozó eszközökre kiírt programunkra is vannak érdeklődők, de ezekben a kategóriákban még kevesebb a beadott pályázat – foglalta össze az illetékes.

NAGYBECSKEREK
A fiatal és az idősebb korosztály is pályázna

A Prosperitati Alapítvány első pályázati körében Közép- és Dél-Bánátból több mint 350-en pályáztak a nagybecskereki területi irodában. Megvannak az első nyertesek is. A május 4-én kezdődött második pályázati körben június 3-áig lehet benyújtani a pályázati dokumentációt.
Mint Nagy Sándortól, az iroda munkatársától hallottuk, a legtöbben a földvásárlás, illetve a legelő vagy gyümölcsös megvétele és az induló vállalkozók számára kiírt, úgynevezett Start-up pályázati lehetőségek iránt érdeklődnek. Az eddig legtöbbször felvetődő probléma az, hogy a föld eladójának sok esetben nincs szándékában kivárni a pályázati eljárás végét, hanem mielőbb el akarja adni az ingatlanát. Ingatlan vásárlásakor azonban nem jó a sietség, annál is inkább, mivel fontos az eladásra felkínált ingatlan jogi helyzetének tisztázása.
Vannak érdeklődők a hűtőházak iránt is. A nagybecskereki irodában több kezdő vállalkozó érdeklődött, mind a fiatal, mind az idősebb korosztályból.
Az emberek egyelőre csak érdeklődnek. Az első pályázati kör tapasztalataiból ítélve a pályázati határidő utolsó hetében várható a legtöbb jelentkező.

TOPOLYA

Ahol csak lehet, igényeljenek kétnyelvű előszámlát!

A Prosperitati Alapítvány topolyai irodája négy község területét öleli fel. Topolya mellett Kishegyes, Kúla és Verbász polgárai adhatják át itt a pályázatukat, illetve tehetik fel kérdéseiket. Az iroda munkatársa, Szabolcski Szabolcs arról számolt be, hogy a pályázatok első körében a mezőgazdasági gépek vásárlására vonatkozó pályázatukra a vártnál nagyobb volt az érdeklődés, míg a jelenleg is tartó második körben az eddigi tapasztalatok alapján a mezőgazdasági földterületek vásárlásának támogatása mutatkozik a legnépszerűbbnek. Ez irányú igénylésüket az eddigiek során több mint tízen adták át, ettől egy kicsivel marad le a kamattámogatást igénylők száma, míg legkevesebben a magánszállásadók közül érdeklődtek.

Szabolcski elmondása szerint a start-up vállalkozások támogatását leginkább a fiatalok igénylik, a földterületek vásárlására vonatkozó kiírás iránt viszont a 30-40 év körüliek érdeklődnek.

Az igénylésekkel kapcsolatban Szabolcsi kifejtette: – A pályázatok beadásánál nagyon oda kell figyelni, hogy az űrlapot magyarul töltsék ki a pályázók, ahol csak lehet kérjenek kétnyelvű előszámlát, lehetőleg az előszámlák szüvege is legyen lefordítva, az árajánlatok összehasonlíthatóak legyenek, és a kért összeg mindig kerek szám legyen.

SZABADKA

A kért támogatás értéke kerek összeg legyen!

A Prosperitati szabadkai térségi irodájában Móricz Loránd szakmunkatárstól a pályázatok körüli gyakorlati tudnivalókról érdeklődtünk.

– A hozzáadott értékre vonatkozó pályázaton belül mindennemű fejlesztés szóba jöhet, ami a nyersanyag feldolgozását jelenti, tehát minden beruházás – magyarázta. A vállalkozói pályázatok között van kamattámogatás, amelynek keretében a beadás napjáig kifizetett kamattámogatás 80 százalékát, illetve maximum 5 millió dinárt támogatnak. Ezt azonban vissza kell forgatni a vállalkozásba és újra befektetni, új eszköz vásárlására fordítani – tette hozzá.

– A start-up kategóriában két lehetőség van, munkanélküli magánszemélyek és vállalkozók jelentkezhetnek, az utóbbiak esetében az a kikötés, hogy 2016. január 1-je előtt be kellett hogy legyen jegyezve vállalkozásuk a cégjegyzékbe (APR). A civil szervezetek és magánszállásadók részére infrastruktúra fejlesztésére a keretösszeg 2,5 millió dinár, a kényelmi eszközök esetben pedig egymillió dinárig lehet pályázni – magyarázta az iroda munkatársa.

A start-up támogatások esetében az első körben még csak az átadott ötletterveket bírálják el, egyelőre itt még csak ezt kell átadni, valamint a születési anyakönyvi kivonatot, a honosítási okiratot, a munkanélküliségről szóló igazolást és a lakcímnyilatkozatot.

– Az űrlapban megtalálható, milyen tételeket kell felsorolni az ötlettervben. Ezután mindenki, akit pozitívan bírálnak el, köteles részt venni egy képzésen, amelyen ismeretet szerezhet a cégalapításról, az adminisztrációs dolgokról és a cégvezetés egyéb ügyeiről. Később ezzel felvértezve írnak egy üzleti tervet, és annak elbírálása után dől el, hogy megkapják-e a pénzt vagy sem – mondta el Móricz. Ebben a kategóriában 800 ezer dinár vissza nem térítendő támogatást kapnak a nyertesek, amely mellé nem kell önrészt biztosítani.

A leggyakoribb hibákkal kapcsolatban Móricz Loránd arra hívta fel a figyelmet, arra is oda kell figyelni, hogy amikor az üzleti tervet készítjük, akkor a kért támogatás értéke kerek összege legyen, parák nélkül.

– Ha az előszámlán parás összeg szerepel, azt lehet kerekíteni és a parás részt az önrésznél kimutatni. Azért kell kerek összeg, mert csak így tudjuk elszámolni – részletezte.

– Sokan érdeklődnek afelől, hogy mikor lesznek meg az első kör teljes eredményei, mert nagy önerőt vállaltak, és az elbírálástól függ, hogy pályáznak-e újra. Egyébként május 31-ig minden pályázat eredményei ismertek lesznek – tette hozzá Móricz Loránd.