2024. április 23., kedd

Nije izabran ni gradonačelnik, a ni predsednik skupštine opštine

Na konstitutivnoj sednici skupštine opštine Bačka Topola, od deset tačaka dnevnog reda prihvaćeno je četiri. Održana je svečana izjava poslanika, a sednica je odložena za 9. juni.

Juče, 26. maja, od 9 časova je u velikoj sali skupštine opštine Bačke Topole održana konstitutivna sednica skupštine opštine Bačke Topole u odsustvu dva poslanika, a u prisustvu 39 poslanika, od ukupno 41. Sednici je predsedavao najstariji poslanik Zoltan Markuš. Poslanici su prihvatili dnevni red, a nakon toga je u četiri tačke dnevnog reda, od ukupno deset, doneta odluka. Svečana izjava poslanika je održana, ali do izbora predsednika skupštine opštine, odnosno, do izbora njegovih zamenika, i stavljanja u funkciju sekretara skupštine opštine, kao i do izbora gradonačelnika, njegovog zamenika i izbora članova opštinskog saveta nije došlo. Nakon svečane izjave poslanika, predsedavajući je proglasio pauzu od deset minuta, nakon čega se u salu vratilo svega deset poslanika. Nakon što je konstatovan nedostatak kvoruma, predsedavajući je predložio pomeranje sednice za 9. jun u 9 časova.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice, to jest, na prvoj sednici skupštine opštine Bačke Topole, bio je izveštaj Opštinske izborne komisije o izboru opštinskih poslanika. Izveštaj je na sednici predstavila Elza Nikolovič, predsednica Opštinske izborne komisije Opštine Bačka Topola, koja je izvestila o rezultatu ponovljenih izbora za lokalnu skupštinu opštine održanim 24.04.2016. godine, a ponovljenim 01.05.2016. godine na izbornom mestu broj 9. Izveštaj se odnosio na rezultate ponovljenih izbora, broj glasova datih za pojedine izborne liste, kao i na raspodelu mandata. Rečeno je i da je broj mandata odsvojenih od strane Saveza vojvođanskih Mađara – Vojvođanska Mađarska Demokratska Stranka – Ištvan Pastor čitavih 15, a broj osvojenih mandata od strane izborne liste Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje 12. Izborna lista koalicije Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Jedninstvena Srbija-Dragan Marković Palma je kao i Savez civilnih građana podjednako osvojila po 4 mandata. Izborna lista Liga socijaldemokrata Vojvodine-Nenad Čanak-Socijaldemokratska Stranka-Boris Tadić je kao i izborna lista Mađarski pokret – Za našu opštinu-DZVM osvojila tri mandata. Sledeća tačka dnevnog reda je bio izbor komisije za verifikaciju mandata, a nakon toga, pod trećom tačkom dnevnog reda je sledio izveštaj ove komisije. Verifikovan je mandat za 39 poslanika, a u nastavku je usledila svečana izjava poslanika.