2024. április 19., péntek

Polgármestert, képviselő-testületi elnököt sem választottak

A Topolya községi képviselő-testület alakuló ülésén – Tízből négy napirendi pontot fogadtak el – Megtartották a képviselők ünnepélyes nyilatkozattételét – Az ülést június 9-ére napolták el

Május 26-án, tegnap 9 órától a Topolya községi képviselő-testület nagy tanácstermében tartotta alakuló ülését a Topolya községi képviselő-testület, két képviselő távollétében, vagyis a 41-ből 39 jelenlétében.

A képviselők ünnepélyes nyilatkozattétele közben (Szabó Anikó felvétele)

A képviselők ünnepélyes nyilatkozattétele közben (Szabó Anikó felvétele)

Márkus Zoltán, a rangidős képviselő elnökletével elfogadták a napirendi pontokat, majd a tíz közül négy napirendi pont esetében született döntés. A képviselők ünnepélyes nyilatkozattétele még bekövetkezett, azonban a községi képviselő-testület elnökének és elnökhelyettesének megválasztására, a kkt titkára hivatalba helyezésére, a polgármester és helyettese megválasztására és a községi tanács tagjainak megválasztására tegnap nem került sor. A képviselők ünnepélyes nyilatkozattétele után ugyanis az elnöklő tízperces szünetet rendelt el, melynek leteltét követően a teremben csupán tíz képviselő jelent meg. Miután megállapítást nyert, hogy nincs meg a kvórum, a testület határozatképtelenné vált, az elnöklő javasolta az ülés június 9-ére, 9 órára való elnapolását.

A Topolya községi képviselő-testület alakuló vagyis első ülésének első napirendi pontjaként a Községi Választási Bizottság községi képviselők megválasztásáról szóló jelentése szerepelt. A jelentést az ülésen Nikolovics Elza, a Topolya Községi Választási Bizottság elnöke tolmácsolta, vagyis beszámolt a Topolya községi kkt-be való, 2016. 04. 24-én tartott, s a 9. számú szavazóhelyen 2016. 05. 01-én megismételt képviselőválasztás eredményéről, az egyes jelöltlisták által nyert szavazatok és mandátumok számának alakulásáról. Felsorolásra került többek között, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség – Vajdasági Magyar Demokrata Párt – Pásztor István jelöltlista által nyert mandátumok száma 15, az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik lista által nyert mandátumszám 12. Az Ivica Dačić – Szerb Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia (ESZ), Dragan Marković Palma koalíció jelöltlistája és a Civil Polgárok Szövetségéé 4-4 mandátumot szerzett a községi képviselő-testületben. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Nenad Čanak, Szociáldemokrata Párt – Boris Tadić jelöltlista és a Magyar Mozgalom – A községünkért – VMDK elnevezésű jelöltlista által nyert mandátumok száma három-három. Az ülésmenet során, következő napirendi pontként a Mandátumhitelesítő Bizottság megválasztása, azt követően pedig, harmadik napirendi pont alatt, e bizottság jelentése következett. 39 képviselő mandátumát hitelesítették, és a folytatásban a képviselők ünnepélyes nyilatkozattétele következett.