2024. március 28., csütörtök

Környezetvédelmi felmérés Magyarkanizsa községben

Magyarkanizsa önkormányzata kérdőíves felmérést végez a 2016–2026. évi középtávú környezetvédelmi programjának kialakításához. A kutatást egy tíztagú bizottság végzi, melynek koordinátora Sárfrány Attila.

A feldolgozott eredmények alapján szeptemberre akcióterv készül a közösségileg legfontosabbnak ítélt környezetvédelmi fejlesztésekhez. Optimálisan 500 kitöltött kérdőívre lenne szükség, a jelenleg feldolgozott tesztek száma 160 körül van.

Az elkövetkező időszak terveinek létrehozásakor a települési környezetvédelem lakossági megítélését is szeretnék felhasználni. A kérdőívet Magyarkanizsa község honlapján lehet online elérni, emellett az iskolákban már folyik a kérdőívezés, de várhatóan piac- vagy vásárnapokon is kitölthető lesz a felmérés. A válaszadás anonim, a kért adatok (nem, életkor, település) csupán statisztikai szempontból kerülnek felhasználásra.

A felmérés a lakosság környezeti közérzetének felmérését tűzte ki célul, a helyiek igényeit igyekszik megismerni a válaszokból. Eredménye azokra a problémákra fog rávilágítani, amelyeket az itt lakók legsúlyosabbnak tartanak, illetve amelyek megoldása javíthatja a mindennapi közérzetüket. További fontos cél, hogy a községi vezetés számára nyilvánvalóvá váljon, mely témakörökbe lehet leginkább bevonni a községbelieket, milyen környezetvédelmi akciókhoz csatlakoznának szívesen.

A kérdőív 10–15 perc alatt kitölthető, többek között olyan témaköröket dolgoz fel, mint a környezetvédelmi tevékenységben való részvétel, közlekedés, energiafelhasználás. Többnyire osztályozni kell a tapasztalt környezetvédelmi helyzetet a saját településen belül, illetve fontossági sorrendet kell megjelölni aszerint, melyek a legsürgősebben megoldásra váró feladatok.

A kérdőív az alábbi linkeken érhető el magyarul és szerbül: http://goo.gl/forms/mhRwTmUNoI