2024. március 28., csütörtök

Dalszerzők versenye

Szombaton kerül sor Szabadkán az Ifjúsági Dalfesztiválra, a vendégzenekarok a Let 3 és a Consecration lesznek

A városi Kisstadionban, azaz a korcsolyapályán zajlik idén is az Ifjúsági Dalfesztivál, azaz Festival Omladina. Szombaton 19 órakor kezdődik a versenyprogram, amelynek során nyolc előadó lép fel. Az idei fesztivált is szervező Szabadka Város Ifjúsági Irodája a verseny előtti hónapokban pályázatot hirdetett ki, amelyre az ex-Jugoszlávia térség országainak fiatal dalszerzői, előadói vagy együttesei jelentkezhettek. A fő kikötések szerint a versenyzők nem lehetnek 18 évnél fiatalabbak és 30 évnél idősebbek, még nem rendelkezhetnek zenei kiadvánnyal, de műfaji meghatározás ezúttal sem volt. A versenyprogram idei szelektora, Mészáros Armand nyolc fellépőt választott ki. A megmérettetés résztvevői a Fatam (Szabadka), a The Bronsons (Bajmok/Szabadka), a Southern Concrete Sludge (Zombor), Kim Tamara (Šid), a Lates (Belgrád), a Random (Belgrád), a From Another Mother (Zágráb) és az Antidepresiv (Nagykikinda) lesznek. A zsűrit Danilo Nikodinovski (Consecration), Filip Budanović (D Zoo), Mihajlo Stajić Staja (rapelőadó) és Petar Mitrić (Pionir 10) alkotja. A győztes albumfelvételt nyer a Studio 11-ben, fellépési lehetőséget a városnapra, részt vehet két fesztiválon, valamint Arpad Slančik műalkotását kapja. A belépés 21 óráig ingyenes, viszont 300 dinárt kell fizetnie annak, aki később érkezik.

A vendégzenekarok a rijekai Let 3 és a belgrádi Consecration lesznek. Az 1986-ban alakult Let 3 rijekai punk-rock együttes térségünk egyik legbizarrabb, legsokkolóbb formációja. A parodizálás mesterei, gyakran színpadi produkciókban is közreműködnek, dalszövegeik igencsak szókimondóak. A belgrádi Consecration 2000-ben alakult, zenéjüket több rockműfaj is jellemzi.

Az Omladina térségünk egyik legrégebbi fesztiválja, az elsőre 1961-ben került sor, és a kilencvenes évekig nagy népszerűségnek örvendett a régiónkban. A fesztivál 2011-ben az 50 éves visszatekintő kapcsán tért vissza a köztudatba. Az elmúlt években Szabadka Város Ifjúsági Irodája szervezi, amelynek képviselői arra törekednek, hogy visszahozzák a fesztivál korábbi népszerűségét, és a fiatalokkal megismertessék a régióbeli új együtteseket.