2024. március 29., péntek

Obama az atomfegyverek globális csökkentésére szólított fel

Az atomfegyverek számának világszintű csökkentésére szólított fel Barack Obama amerikai elnök pénteken az első atombomba-támadást elszenvedett Hirosimában, ahol túlélőkkel is találkozott.

Obama, aki az első hivatalban lévő amerikai elnökként kereste fel a japán várost, azt mondta, össze kell gyűjteni a bátorságot ahhoz, hogy hátrahagyjuk a félelem logikáját és nukleáris fegyverek nélküli világra törekedjünk.

Az amerikai elnök leszögezte, a második világháború, amely (az atomcsapást elszenvedett) Nagaszakiban és Hirosimában brutális véget ért, a népek közötti eddigi legerőszakosabb összecsapás volt, és ő a háború összes áldozatának emléke előtt tisztelettel adózik. "Hirosimának sosem szabad feledésbe merülnie" - hangsúlyozta.

Obama kifejtette, az atomcsapás azt demonstrálta, hogy az emberiség rendelkezik eszközökkel saját maga elpusztítására. Az amerikai elnök hangsúlyozta, meg kell változtatnunk az eddigi gondolkodásmódot a háborúról. Úgy vélte, Hirosima azt az igazságot tanítja, miszerint a technológiai fejlődésnek erkölcsi forradalommal kell párosulnia.

Abe Sindzó japán miniszterelnök kijelentette: Obama hirosimai látogatása új fejezetet nyit az Egyesült Államok és Japán megbékélésében, és az amerikai elnök nehéz, de csodálatos döntést hozott, amikor a hirosimai látogatás mellett határozott.

A japán kormányfő leszögezte, a hirosimai tragédiának nem szabad megismétlődnie. Hozzátette, Obamával mindketten elszántan egy atomfegyvermentes világért szállnak síkra, tekintet nélkül arra, milyen nehéz azt elérni.

Ezt megelőzően Obama megkoszorúzta az 1945. augusztus 6-ai atomcsapás áldozatainak hirosimai emléktáblájánál, ezekkel a szavakkal: "Halál érkezett az égből, és a világ megváltozott". Az emléktáblát Abe Sindzó is megkoszorúzta, és a két politikus kezet fogott egymással. 

Az amerikai elnök felkereste a hirosimai Béke Emlékmúzeumot is, amelynek vendégkönyvébe a washingtoni Fehér Ház közlése szerint a következőt írta: "Megismertük a háború gyötrelmeit. Találjuk meg együtt a bátorságot ahhoz, hogy terjesszük a békét és törekedjünk az atomfegyver nélküli világra."

Obama az előzetes várakozásokkal összhangban nem kért bocsánatot hajdani elődjének, Harry Trumannak, az Egyesült Államok akkori vezetőjének döntéséért, melynek értelmében először vetették be az atombombát a második világháború végnapjaiban. Hirosimában 140 ezren, míg Nagaszakiban 74 ezren vesztették életüket az atomcsapás következtében. 2015-ben még 183 ezer hibakusa volt életben, áltagos életkoruk 80 év volt. Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és ezzel véget ért a második világháború.

Obama a hirosimai Béke Emlékparkban beszélt a hirosimai atombomba-támadás túlélőivel találkozott: a 91 éves Cuboi Szunaóval, illetve a 79 éves Mori Szigeakival, egy történésszel, aki mindössze nyolcéves volt, amikor 1945. augusztus 6-án a várost atomtámadás érte.

Az amerikai elnök tolmács segítségével először Cuboival beszélt, egy ponton mindketten felnevettek. Obama többnyire az idős embert hallgatta, akinek a kezét fogta.

Cuboi később újságíróknak elmondta, mennyire meghatotta, ahogy Obama a kezét fogta és figyelmesen hallgatta. Mint mondta, Obamára úgy fognak emlékezni, mint arra, aki meghallgatta a túlélők hangját. "Időről időre el kellene jönnie Hirosimába és sok emberrel kellene találkoznia. Ez az, ami fontos" - mondta Cuboi az amerikai elnöknek.

Az amerikai elnök ezután Morihoz lépett és kezet fogott vele. Röviden meghajolt, és bólintott, ahogy a másik idős japán beszélt. Obama vállon veregette Morit, majd megölelte.
Az amerikai elnök túlélőkkel való beszélgetése egyik legjobban várt eseménye volt a történelmi jelentőségű látogatásnak.