2024. április 25., csütörtök

Magyarország történetének egyik legsötétebb lapja

Reagálások az őszödi beszéd 10. évfordulóján

Magyarország rendszerváltás utáni történetének egyik legsötétebb napja az volt, amikor Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszédet – mondta a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közjogi kabinetjének vezetője a beszéd 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatójukon csütörtökön Budapesten.

Lomnici Zoltán közölte: az akkori miniszterelnök elismerte, hogy kormányzásuk a választók átverésén alapult, és végighazudták az azt megelőző másfél-két évet. Ugyanakkor a „balliberális oldal által elhazudott választás után” arra is rávilágított, hogy a kormányzásuk milyen katasztrofális következményekkel járt – tette hozzá.

Kiemelte: az emberek erkölcsi megújulásának jele volt a nemzeti erők elsöprő győzelme 2010-ben. Ám 2006 sebeit, a „szemkilövős rendőrattakot”, a békés demonstrálók meghurcolását a mai napig nem sikerült elfeledtetni.

A sajtótájékoztatót az Alkotmány utcában egy felállított teherautó előtt tartották, amelyen egy nagyméretű, Gyurcsány Ferencet ábrázoló molinót helyeztek el. A sajtótájékoztató előtt részleteket játszottak be hangszóróból az őszödi beszédből. A felszólalókat ellentüntetők egy csoportja zavarta meg, akik a „maffia”, a „gengszterek” és „tolvajbanda” jelszavakat skandálták.

A baloldal tíz éve a hazugság politikáját képviseli – jelentette ki Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypártok véleményét – Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde elhangzásának 10. évfordulóján – ismertetve a politikus úgy fogalmazott: „a baloldal tíz éve hazudik reggel, délben és este.”

Szerinte az őszödi beszéd arról szólt, hogy hazudtak arról, amit 2006-ig csináltak, és hazudni kívánnak arról is, amit majd 2006 után csinálnának.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője Budapesten más témában tartott sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének az őszödi beszéd 10. évfordulóján közzétett videójára reagálva elmondta, a volt kormányfő állításával ellentétben az MSZP mindig az utolsókig kitartott a miniszterelnökei mellett, az őszödi beszédet pedig egy olyan régi történetnek tartja, amely „eléggé erőszakos módon” akar fennmaradni.

„Orbán pezsgőt bont, Gyurcsány megemlékezik, Vona szakad, bennünket pedig az érdekel, hogy mi van a magyar emberekkel” – fogalmazott az MSZP vezetője, aki kitért arra is, hogy Magyarország jövője nem két emberen múlik, hanem azokon, akik létválságban vannak és „hajlandóak hinni egy másik Magyarországban”. „Orbán és Gyurcsány pedig már csak múlt” – mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője.