2024. április 25., csütörtök

Újabb hajótörés a Földközi-tengeren, sokan eltűntek

Ismét hajótörést szenvedtek menedékkérők a Földközi-tengeren, Líbia partjai közelében, az olasz parti őrség szerint mintegy 350-en utazhattak a pénteken szerencsétlenül járt halászbárkán, és közülük több tucatnyian eltűntek.

     Az olasz parti őrség a közelben haladó hajókat arra kérte, hogy siessenek az emberek segítségére. Az olasz tengerészet az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy eddig 130 embert mentettek ki a vízből, és folytatják a keresést.
     Három napon belül ez már a harmadik ilyen baleset a Földközi-tengeren - hívták fel a figyelmet az olasz mentőalakulatok. Szerdán egy szintén migránsokkal teli halászhajó borult fel. A balesetben öten haltak meg, és nagyjából százan tűnhettek el a mintegy 550 túlélő szerint. Csütörtökön 20-30 halottja volt egy hajótörésnek a térségben.
     További részleteket egyelőre nem tudni a legutóbbi esetről.
    Az olasz parti őrség tájékoztatása szerint pénteken csaknem kétezer menedékkérőt mentettek ki az Olaszország és Líbia közötti vizeken 17 mentési akció során. Csütörtökön négyezer menedékkérőnek segítettek, egész héten pedig már több mint 10 ezernek.
     A La Repubblica című olasz napilap pénteki számában arról írt, hogy napi kétezer migráns érkezik a dél-olaszországi partokra, és számuk év végéig elérheti a kétszázezret, vészhelyzetet teremtve az olaszországi befogadó állomásokon.
     Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év elejétől május 25-ig csaknem 40 ezer ember érkezett a térségbe.