2024. április 24., szerda

Június 16-ig megalakul a vajdasági és a szerbiai kormány is

A parlamentek már június első napjaiban megtartják alakuló üléseiket

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, kormányalakító bejelentette: a köztársasági és a tartományi kormány is meg fog alakulni június 16-ig.

A vajdasági parlament június 2-án megalakul, majd másnap vagy június 4-én a köztársasági parlamenti is megtartja alakuló ülését. Vučić szerint az számít reális elképzelésnek, ha egy héttel ezt követően már kezdetét veszi a tartományi hatalom felállítása, majd ezt követően a szerb kormány megalakítása is. Mindent egybevetve, június 16-ára be kellene fejeződnie az egész folyamatnak, állapította meg az SZHP vezetője az elnökségi ülést követően.

Mint közölte, a parlamentekbe jutott pártokkal szerdán indulnak a koalíciós egyeztetések. Azt is hozzátette: nem fog mindenki bejutni a kormányba.

A párt tisztújító közgyűlésével kapcsolatban elmondta, hogy „azok a kollégái, barátai, akik eddig alelnökök voltak és holnapig azok lesznek, részt fognak vele együtt venni a végrehajtó hatalom, a kormány munkájában, a többit később meglátjuk”. Hozzátette: az SZHP új alelnökei ugyanakkor valamennyien fiatal, új emberek lesznek, akik új energiát jelentenek majd a pártnak. Közölte, hogy a változásokra való hajlandóság is megkülönbözteti pártját a többi politikai szervezettől.