2024. április 26., péntek

Mindenki a sajátjaival – zárt ajtók mögött

Mielőtt kezdetét vennék a leendő kormány megalakításáról szóló pártközi egyeztetések, ma a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt elnökségi tagjai is zárt ajtók mögötti megbeszéléseket tartottak. Mint ismeretes a két politikai szervezet koalíciós partnerként közösen alakította meg a leköszönő kabinetet.

A haladók egymás közötti egyeztetéséről Aleksandar Vučić beszámolója szerint annyit lehet tudni, hogy az eddigi alelnökök a kormányban folytatják munkájukat, míg a párt alelnöki tisztségeire új, fiatal személyek kerülnek – bevezető volt mindez a szombati tisztújító közgyűlésbe, melyen meg lehet tudni majd, kinek juthat miniszteri megbízatás a következő mandátumban. Vučić arról is beszámolt, hogy június 16-áig megalakul az új kormány, de nem csupán a köztársasági, hanemi a tartományi szinten is.

A szocialisták négy és fél órán át tanakodtak, majd ezt követően újságírókkal közölték: készen állnak tárgyalni az SZHP-val a leendő kormány programjáról, összetételéről. Ivica Dačić pártelnök úgy fogalmazott: várják a tárgyalásokra szólító meghívást a haladóktól, nagy vonalakban egyet értenek Aleksandar Vučić kormányalakító programjával, melyet készek saját szemszögükből is megvizsgálni. Készen állunk osztozni a felelősségben a következő négy évben, jelezte Dačić.