2024. április 20., szombat

A dečaniak tüntettek a bírósági döntés ellen

A koszovói alkotmánybíróság szerint a kolostor körüli terület a kolostort illeti meg

Dečaniban az albánok tegnap a koszovói alkotmánybíróság döntése ellen tüntettek. Az alkotmánybíróság ugyanis 16 év pereskedés után megállapította: a Visoki Dečani kolostor körüli 24 hektár földterület a kolostort illeti meg, írja a Tanjug hírügynökség.

A tüntetés megközelítőleg fél órát tartott, nem történt semmilyen incidens. Rasim Selmanaj, Dečani polgármestere szólt a tömeghez, a tiltakozók között jelentős számban iskolások voltak. A polgármester felszólalásában kiemelte, hogy az önkormányzat, illetve Dečani lakossága folytatni fogja a tüntetést, mivel nem tartja igazságosnak az alkotmánybíróság döntését.

– Mi nem vagyunk az igazságos ítélkezés ellen, de ha valakinek oda kell ajándékozni azt az ingatlant, az Dečani polgárai kell hogy legyenek – mondta a polgármester. Véleménye szerint ugyanis a döntés politikai és nem jogi alapon nyugszik, az ingatlanok magánosításáról van szó, így egyetlen törvényes előírás szerint lehet a földterületet a Visoki Dečani kolostornak ajándékozni.

Selmanaj kiemelte, sem ő, sem pedig az önkormányzat nem fogja tiszteltben tartani az alkotmánybíróság döntését, de mivel a kolostor Dečani területén található, saját értékükként fognak rá vigyázni.

A tüntetés a koszovói rendőrség és a KFOR fokozott jelenléte mellett zajlott.

Egyébként egy olyan földterület tulajdonjogáról döntött az alkotmánybíróság, amelyet a szerb pravoszláv egyházhoz tartozó kolostortól vettek el a második világháború után, és amelyet 1997 az akkori kormány visszaszolgáltatott. Az 1999-ben Koszovó területén történt összecsapásokat követően kérdőjelezte meg a koszovói hatalom a kolostor tulajdonjogát. Azóta tiltakozik a dečani önkormányzat, a helyi lakosság és a koszovói parlamenti képviselők, hogy a kolostor rendelkezzen ezzel a területtel. A koszovói alkotmánybíróság 16 év után, a napokban hozta meg a döntését, miszerint megerősítette a Visoki Dečani tulajdonjogát az adott 24 hektár földterület felett.

Egyébként az egyetlen olyan kolostorról van szó Koszovó területén, amelynek a KFOR katonái folyamatos védelmet biztosítanak.