2024. április 20., szombat

Helyezzen el letétet az új vezetőség!

A bori rézbánya érdekképviseletei fenntartással fogadják a menedzseri csoport alkalmazását

A bori rézbánya esetében is menedzseri csoportot alkalmazna az állam, amelynek a feladata a közvállalat magánosítására való felkészítés lenne. A vállalalat dolgozóinak érdekképviselete, a Függetlenség szakszervezet vezetősége tiltakozik az állam tervei ellen, mert attól fél, hogy az előre elkészített átszervezési terv értelmében (amelyet nemrég ismertettek a foglalkoztatottakkal) a munkaerőnek több mint a fele az utcára kerülne. A menedzseri csoport érkezését is fenntartással fogadják.

Mint ismeretes, a szóban forgó állami cég is azok közé a stratégiailag fontos állami cégek közé tartozik, amelyek még ezen a héten védelmet élveznek a hitelezők adósság-megfizettetésétől.

A vállalat helyzetének rendezése érdekében a kormány előhuzakodott az átszervezési tervvel, amelyre a Függetlenség szakszervezet képviselői elutasítóan reagáltak.

A kormány tervei értelmében a bányában az eddigi 5000 dolgozó helyett csupán 1500 maradna, valamint új menedzsment kerülne a cég élére, mint egykor a Smederevói Acélművekére (vagy mint ahogy jelenleg a Galenika gyógyszergyár helyzetét is orvosolná az állam).

– Határozottan ellenezzük, hogy a munkások több mint a felének felmondjanak. Az még elfogadható, ha egyeseknek végkielégítést fizetnek, vagy nyugdíjaztatnak közülük valakiket. Nem mindegy, hogy továbbra is egy 5000 ezres cég marad fenn, amelynek a teljes bevétele Szerbiában marad, vagy egy olyan vállalat, amely a dolgozók felével próbál boldogulni, külföldi vezetőség irányításával – magyarázta Dragan Jankucić, a szakszervezet elnöke.

Véleménye szerint az átszervezési program legérzékenyebb része a dolgozók csökkentése, amelyre öttől nyolc évet irányozott elő az állam.

– Más módszerekkel csakugyan ez a program jelentené a további termelés zálogát a térségben – húzta alá a szakszervezeti elnök, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy az új vezetőség ötlete kényes kategória.

– Ha abból indulunk ki, hogy a szendrői (smederevói) acélgyár esetében az új menedzsment 144 millió eurós veszteséget hagyott maga után, jogosan hördül fel akárki az ötlet hallatán. Ám ha az állam mindenáron új vezetőséget kíván a cég élére állítani, minden pályázó cégnek előzőleg letétet kéne lehelyeznie az államnál, mielőtt átvenné a bányát. Ezzel gyakorlatilag szavatolná, hogy csakugyan javítani kíván a termelési mutatókon – nyilatkozta Jankucić.

Az átszervezési terv értelmében (amelyet március 31-én hoztak meg) a fedezetlen hitelezők adósságának kilencven százalékát leírják, a maradék tíz százalékot pedig részletekben fizetik ki a következő nyolc évben. A késedelmi kamatokat is leírják az átszervezési terv bevezetéséig.

Emellett a tervben szerepel a már előzőleg is említett új vezetőség kinevezése, a munkások számának csökkentése, valamint a bori rézbányának és társvállalatainak egymás közötti viszonya is megváltozik. Az eddigi Bor Bányacsoport megszűnik, helyette a bori rézbányához kapcsolódik majd a finomító, a kohó és a Majdanpeki Rézbánya is.