2024. április 18., csütörtök

Fizetik a végkielégítéseket az Agroživban

Megkezdődött a végkielégítések fizetése a bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompániában. A csődbe jutott társaság munka nélkül maradt 369 dolgozójának összesen 189 millió dinárt fizetnek ki a hét végéig, mindenkinek munkaévenként kétszáz euró jár.
A szociális programot csaknem két éve tartó kilátástalanság után hozták meg. Elfogadását több hónapos tárgyalások előzték meg a baromfi-feldolgozó társaság vezetése és a kormány, az illetékes minisztérium és a szakszervezetek képviselőivel. Ezzel gyakorlatilag véget ér a bégaszentgyörgyi község legnagyobb vállalatának agóniája. A munka nélkül maradt dolgozók a munkaközvetítő listájára kerülnek, és elindulhatnak a munkahelykeresés rögös útján. Vannak, akik azt tervezik, hogy valamilyen kisebb vállalkozásba fognak. Átlagban minden dolgozó félmillió dinár végkielégítésre számít, de lesznek olyanok is, akik egymillió dinárt kapnak.

Egyelőre bizonytalan, hogy a közeljövőben lesz-e jelentkező az ország egyik legnagyobb baromfivágóhídjának újraindítására. Közben bajba került a BG Mibras, amely bérlőként két éve működteti a baromfi-vágóhidat. Az ideiglenesen alkalmazott dolgozókat kényszerszabadságra küldték.