2024. április 25., csütörtök

U Srbiji mađarsko državljanstvo oduzeto u skoro 90 slučajeva

U utorak je u Novom Bečeju Generalni konzulat Mađarske iz Subotice održao izmešteni konzulski dan.

U utorak je opet održan izmešten konzulski dan u Novom Bečeju. Ovoga puta su saradnici Generalnog konzulata Mađarske iz Subotice preuzeli skoro 120 zahteva za dobijanje mađarskog državljanstva. Prema rečima konzula dr Zoltana Planka, u poslednje vreme se ponovo povećalo interesovanje za mađarsko državljanstvo, pa zbog toga saradnici konzulata ponovo održavaju i dva puta nedeljno izmeštene konzulske dane, no i pored toga u Generalnom konzulatu dnevno između 40 i 50 osoba preda zahtev za mađarsko državljanstvo.

Dr Zoltan Plank je naglasio da od kriterijuma, jedno od najvažnijih, jeste poznavanje mađarskog jezika na srednjem nivou, a ukoliko se ispostavi da podnosilac zahteva ipak ne zna mađarski u očekivanoj meri, može se povući njegovo mađarsko državljanstvo. U Srbiji je od sada između 80 i 90 onih kojima je mađarsko državljanstvo oduzeto jer su isto nabavili prevarom, bez dovoljnog znanja jezika.

U Novom Bečeju je do sada izmešten konzulski dan održan ukupno 13 puta, u sedištu Mađarskog kulturnog društva Jokai Mor. Novobečejci će verovatno u novembru imati ponovo priliku da predaju zahtev za mađarsko državljanstvo u svojoj opštini.