2024. március 29., péntek

Valódi gyógyfürdő lehet a termálmedencéből

Már tart a palicsi termálfürdő felújítása – Az év végéig befedik, padlófűtéssel látják el, és a rég nem használt öltözőket is új tartalommal töltik meg

Harminc évvel ezelőtt épült meg Palicson a termálfürdő, akkor és azóta sem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a gyógyvíz hatásainak, holott az bizonyítottan enyhíti a reumatikus panaszokat, segít a csonttöréses balesetek utáni gyógyulásban.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A termálfürdő szolgáltatásait – amelyek tulajdonképpen a fürdés lehetőségében merültek ki – eddig csak a nyári időszakban lehetett igénybe venni. A tervek szerint a jövő évtől fedett medence várná az ügyfeleket, s az öltözők átalakításával a szolgáltatások is bővülnének. Miladin Vidakovićtyal, a Park Palics Kft. igazgatóhelyettesével beszélgettünk.
– A termálfürdőt 1984-ben építették, és ebben az évben már fogadta is a vendégeket. Sajnos elsősorban egyszerű fürdőként, medenceként használták, különösebb jelentőséget nem tulajdonítottak a gyógyvíz jótékony hatásainak. A 2000-es évektől a Palics–Ludas Közvállalat, az Elitte Palics és mások is működtették a medencét, hatodik éve pedig a Park Palics Kft. felügyelete alá tartozik. Azóta nagyobb beruházás, felújítás nem történt, sőt, nem működött a víztisztító rendszer, hanem folyamatosan friss vízzel töltöttük meg a medencét, ami hatalmas fogyasztást eredményezett.
A mostani felújítás három fázisban zajlik majd. Milyen munkálatokat végeztek el eddig, és mikorra várható a befejezésük?
– Az első fázis éppen a fenn említett víztisztító és fertőtlenítő rendszer felújítására vonatkozik, s ezek a munkálatok a vége felé közelednek. Május végére tervezzük a próbaüzem beindítását.

Ebben a fázisban tervezzük még a medence aljzatának a felújítását is, amelynek befejezésére szintén sor kerül az idegenforgalmi idény megnyitásáig, vagyis június 25-ig. A munkálatok második fázisa során a termálfürdő befedését tervezzük, valamint a plató tető alá helyezését, ami nem kevesebb mint négyszáz négyzetméternyi területet jelent. Ide padlófűtést tervezünk építeni, s ezek a beruházások lehetővé tennék a gyógyfürdő használatát egész évben. Ezeket a munkálatokat még az idén nyáron szeretnénk elvégezni. A harmadik fázis a jelenleg nagyon rossz állapotban lévő öltözők felújítását foglalja magában, s ez egyben lehetővé tenné a szolgáltatások kiszélesítését, de a gyógyfürdő adottságainak teljes mértékű kihasználását, vagyis gyógykezelések végzését is. Mindezen munkálatok befejezésére a jövő év elejéig kerülhet sor.
A három fázisra felosztott felújításra ezek szerint biztosítottak a szükséges anyagi források is?
– A munkálatok első fázisának kivitelezését saját eszközeinkből, illetve a városi önkormányzat költségvetéséből fedezzük, s az mintegy 3 500 000 dinárba kerül.

A második és a harmadik fázist köztársasági költségvetésből tervezzük megvalósítani, vagyis a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium eszközeiből. Most van folyamatban a projektum előkészítése és a kérvény átadása a minisztériumnak. Az ígéret a részükről már megszületett, s mintegy 15 millió dinárról szól.
Milyen adottságokkal rendelkezik a palicsi termálvíz, és milyen betegségeket gyógyít?
– A termálvíz gyógyhatású, nátrium-hidrokarbonát-jód-szulfittartalmú, 36 Celsius-fokos víz. A víz a többi között a reumatikus megbetegedések számos fajtájának kezelésében hatásos, továbbá mindenféle sérülések kezelésében, csonttörések és műtétek rehabilitációjában is kedvező eredményeket mutat. Ami a bőrbetegségeket illeti a pszoriázis és a krónikus ekcéma esetében kiegészítő terápiaként mindenképpen javallott a palicsi termálvíz használata. A vizet kizárólag fürdésre használhatjuk, de azt egészséges embereknek is javasoljuk, akik szeretnék megóvni egészségüket, állóképességüket.
A termálfürdőben történő beruházások mellett milyen tervei vannak még a folyó évre a Park Palics Kft.-nek?
– Az idén mindenképpen sor kerül a gyalogjárdák teljes körű felújítására a Hegedűs József és a Spliti fasor utcákban, továbbá a Palicsi-tó partján a sétaövezet egy szakaszának kiszélesítésére és felújítására is. A tervezett munkálatok összértéke mintegy 13 millió dinár.

Nyitókép: Fotó: Molnár Edvárd