2024. április 19., péntek

Magyar előadások is a Steriján

Ma este kezdődik Újvidéken a 61. Sterija Játékok

Ma, csütörtökön kezdődik Újvidéken a 61. Sterija Játékok. A június 2-ig tartó színházi fesztiválon hét előadás versenyzik majd a versenyprogramban, köztük a Czajlik József rendezte Édes Anna, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkciója, az Urbán András rendezte Hazafiak című előadás, amely a Belgrádi Nemzeti Színház produkciója, és a Hegedűs a háztetőn című musical is, amely a Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház koprodukciója, a rendező pedig a magyarországi Béres Attila. A versenyprogram további előadásai: Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici Dino Mustafić rendezésében, Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, amelynek rendezője Mirjana Karanović, a Zlatko Sviben rendezte Hromi ideali és a Pijani című előadás, amelyet Boris Liješević rendezett.

A közönség láthat még egy magyar előadást: a Krugovi elnevezésű, nem versenyjellegű programrészben a magyarországi Pintér Béla rendezte Fácántáncot mutatják be.

Marina Milivojević Mađarev, a fesztivál szelektora 110 előadást nézett meg, ebből választotta ki a versenyelőadásokat, és ahogy arról már hírt adtunk, a nyilvánossággal korábban közleményben tudatta, hogy voltak még olyan előadások, amelyek megérdemelten kerülhettek volna be a fesztiválprogramba – egyebek mellett ilyen a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Exodus című, Tolnai Szabolcs rendezte előadása is – de a fesztivál korlátozott lehetőségei miatt ezek sajnos már nem kerülhettek be a végső szelekcióba.

A Sterija Játékok ma esti 20 órai ünnepi megnyitója előtt a Szerb Nemzeti Színházban színházi plakátkiállítás és grafikai alkotások kiállítása nyílik meg 19 órakor, majd az ünnepi megnyitót követően az Urbán András rendezte Hazafiak című előadás kezdi meg a produkciók sorát. Az Édes Anna című előadást pénteken 21 órakor láthatja a közönség az Újvidéki Színházban, a Hegedűs a háztetőn című musicalt pedig hátfőn 19 órakor a Szerb nemzeti színházban. A Pintér Béla rendezte előadás szombaton 19 órakor kerül színpadra, ugyancsak a Szerb Nemzeti Színházban.

A különböző programrészekben látható előadások mellett könyvnapokat, valamint dramaturgiai műhelymunkát is tartanak. A fesztivál június 2-án 20 órakor zárul a díjak kiosztásával és az užicei Népszínház előadásával, amelyet a díjazottak tiszteletére játszanak.