2024. március 29., péntek

Európai közönség előtt

Holnap mutatják be a berlini nemzetközi South East European Film Festiválon (SEEFF) Siflis Zoltán Örvényben című filmjét

Siflis Zoltán Örvényben című dokumentumfilmje is bekerült a berlini nemzetközi South East European Film Festival (SEEFF) versenyprogramjába. A fesztivál ma kezdődött, és vasárnapig tart. Tizenöt ország, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Görögország, Magyarország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia és Törökország több mint ötven benevezett játékfilmje, dokumentumfilmje és animációs filmje közül 10 játékfilm és 5 dokumentumfilm jutott be a versenyprogramba. A versenymustra célja betekintést nyújtani a résztvevő országok aktuális társadalmi, politikai és etnikai vonatkozásainak valós helyzetébe és életkörülményeibe, azoknak filmes tükröződésébe. Az Örvényben című filmet a Magyar Média Mecenatúra támogatásával gyártotta a budapesti Cinemart Kft. és a szabadkai Nyitott Távlatok. A berlini nemzetközi South East European Film Festival, azaz SEEFF jelentőségéről és súlyáról Siflis Zoltán rendezőt kérdeztük:

– Jelentősége, hogy a legújabb filmek segítségével Nyugat-Európa egyik legbefolyásosabb országában, az európai filmközpontok, fesztiválok – Cannes mellett – másik központjában teret adnak, figyelmet szentelnek a délkelet-európai országok aktuális társadalmi, politika és etnikai valóságának, valamint társadalmi életének megismerésének. Ennek köszönve a fesztivál egy sajátos kulturális párbeszéd színtere is. Most Európának erre nagy szüksége van, mert a szóban forgó térséget igencsak felszínes, a valós élethelyzetet elnagyolva, sztereotípiák, előítéletek alapján ismerik. Az itt bemutatásra kerülő filmek palettája jelentősen árnyalja, mélyíti a valóságképet. Véleményem szerint fontos, hogy egy olyan régióra koncentrál, amelyben Európa és az európai eszmék vitatottak és folyamatosan megkérdőjeleződnek.

Mire fókuszál az Örvényben című film?

– A Jugoszlávia szétesését okozó háborúk történetéig nyúltam vissza a filmben. Ezekkel indítom a történetmesélést. Szerbiában a háborúnak még mindig nincs vége, és ha esetleg ideiglenesen béke is honol, nincs béke, nincs nyugalom a lelkekben, mert a gazdasági agónia nagyon sokakat szülőföldjük elhagyására kényszerít. A mozgósításokról, bujkálásokról, a bombázások hétköznapjairól, a távozások föllelhető okairól szól az Örvényben című filmem.

Témájánál fogva teljesít-e a film egyfajta küldetést a fesztiválon?

– Az, hogy bekerült egy ilyen rangos filmfesztivál versenyprogramjába, már önmagába siker, és talán most teljesedik ki a film küldetése is. Rólunk, a vajdasági magyar kisebbségről, és különösen általunk készített filmet, ráadásul ennyire közelről, belülről, az európai közönség szinte egyáltalán nem lát, vagy csak elvétve láthatott az elmúlt két évtizedben. Most viszont erre sor kerül. Számomra az számít elismerésnek, hogy vajdasági magyar sorskérdésekkel szembesülhet a berlini közönség. Magam is kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd. Vajon sikerül-e továbbgondolásra késztetni a nézőket, további kérdések megfogalmazását kiváltania a filmnek?