2024. április 20., szombat

Végső döntés – nem adják ki a három radikális politikust

A hágai nemzetközi törvényszék tegnap bejelentette a belgrádi Felső Bíróság döntését, mely szerint nem adják ki Hágának a Szerb Radikális Párt három tisztségviselőjét. A döntés immár jogerős, mert azt a belgrádi Felső Bíróság háborús bűnök feltárásával foglalkozó osztályának háromtagú tanácsa is megerősítette.

A belgrádi Felső Bíróság május 19-ei jogerős döntése alapján nem szolgáltatják ki Vjerica Radetát, Petar Jojićot és Jovo Ostojićot. E döntésre nem nyújthatók be rendkívüli perorvoslatok, valamint nem lehet azt elodázni. A belgrádi Felső Bíróság háborús bűnök feltárásával foglalkozó osztályának háromtagú tanácsa megerősítette a bíróság elsőfokú döntését, miszerint a törvényszékkel való együttműködésről szóló törvény értelmében nem teljesültek a feltételei az SZRP három tisztségviselője kiadásának. Kiadatásukat a hágai törvényszék azért kérte, mert e személyek Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke ellen folytatott per alatt megfélemlítették a tanúkat, hamis nyilatkozatokat írattak alá velük, lefizették őket, és állást ígértek nekik, valamint a bíróság megsértésével is vádolják őket.

Időközben a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešeljt április elsején minden vádpont alól felmentették. A három radikális kiadatását viszont azért követelte Hága, mert május elején fellebbezést nyújtott be az ügyészség a törvényszék márciusi ítélete ellen, amely felmentette Šešeljt, a háborús bűnökkel és az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolt politikust. Az ügyészség beadványában akkor arra kérte a bíróságot, hogy fogadja el a felmentő ítélet elleni fellebbezést, és nyilvánítsa bűnösnek a Szerb Radikális Párt elnökét, vagy rendelje el a per újratárgyalását.

Rasim Ljajić, a hágai törvényszékkel együttműködő nemzeti tanács elnöke május 18-án aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a hágai nemzetközi törvényszék főügyésze az ENSZ Biztonsági Tanácsának negatív hangvételű jelentést küld Szerbia és Hága együttműködéséről, mert nem szolgáltattuk ki a három radikális politikust. Kijelentette, tart attól, hogy emiatt továbbra is elodázzák a 22-es és 23-as fejezet megnyitását.

A Szerb Radikális Párt az áprilisi előrehozott választásokon 23 mandátumot szerzett, és mivel Szerbia nem adja ki a három radikális politikust, így Petar Jojić, Vjerica Radeta és Jova Ostojić a továbbiakban nem Hágában, a vádlottak padján töltik mindennapjaikat, hanem a köztársasági parlament padjaiban ellenzékként.