2024. április 23., kedd

Brüsszel gazdasági ajánlásai Belgrádnak

Az Európai Unió, a nyugat-balkáni országok (köztük Szerbia is) és Törökország kormányának gazdasági küldöttségei találkoztak tegnap Brüsszelben. A szerbiai delegációt Dušan Vujović pénzügyminiszter vezette.

A megbeszélés során az unió és Szerbia gazdasági együttműködéséről szóló határozatokat is elfogadtak, amelyek elsősorban Szerbia költségvetési konszolidációjára vonatkoznak, valamint az állami vállalatok státusának rendezése, a közszféra további reformja, az adóhivatal átalakítása is a témák között szerepelt, írja a Tanjug hírügynökség.

Szó esett a Szerbia és Bulgária közé tervezett földgázvezeték projektdokumentációjának kidolgozásáról is, valamint arról is, hogy az előzetes tervek szerint a 10-es közlekedési folyosó mentén épülő autópályát 2017 végére be kell fejezni.

Az EU gazdasági és pénzügyi kérdéseivel foglalkozó tanács által szervezett megbeszélésen részt vett minden nyugat-balkáni ország és Törökország képviselője is, így minden érintett országot bevonva születtek meg olyan megállapodások, amelyek megvalósítását figyelemmel kíséri majd az unió az érintett országok EU-s integrációs útján.

A párbeszéd célja felkészíteni a nyugat-balkáni országokat és Törökországot az unió gazdasági politikájának koordinációjára a Gazdasági reformok programja 2016–2018 elnevezést viselő dokumentum mentén. Ezt a dokumentumot az év elején kapta meg az Európa Bizottság (a tegnapi megbeszélés egyik fő szervezője), és ennek Szerbia is aláírója, mint egyike azon országoknak, amely az EU-tagságot tűzte ki célul.