2024. március 29., péntek

Tárt karokkal, kapukkal

Kreatív műhelyek a leendő elsősöknek a topolyai Csáki iskolában

Az elmúlt négy hónapban a topolyai Csáki Lajos Általános Iskolában heti rendszerességgel szerveztek a leendő elsősöknek foglalkozássorozatot, tájékoztató- és ismeretterjesztő műhelymunkákat. Holnap, május 26-án, 17 órától a sorozat a leendő, magyar és a szerb tannyelven tanuló kisdiákoknak és szüleiknek szervezett közös ismerkedéssel, játékkal zárul az iskolában.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

A 2012-ben fennállásának századik évét ünneplő topolyai Csáki Lajos Általános Iskolában, ahol a folyó tanévben 33 osztályban 670 diák tanul, 2015 decemberében nyílt napot szerveztek a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény minden Topolya községi létesítményébe járó iskola-előkészítős óvodásainak és szüleiknek, 2016. február 4-étől pedig, 16 műhelymunka keretében, heti rendszerességgel a leendő elsősöket oktató tanítók: Huszár Szilvia, Kertész Mónika, Vesna Vujičić és Elena Ćorković az általuk összeállított témakörökben fejlesztőfoglalkozásokat tartottak. A sorozat keretében a gyermekek oktatása, minőségi szórakoztatása mellett a tanintézmény dolgozói arról is gondoskodtak, hogy tájékoztassák őket az iskola életéről, munkájáról, az ősztől iskolapadba kerülő kisdiákok megismerjék az iskola légkörét, leendő osztálytanítóikat, társaikat.

– Az idei tanév az első, amelynek során az általános iskola leendő elsőseinek műhelymunka-sorozatot tartunk, ennek során szerb és magyar nyelvű csoportfoglalkozásokon többek között a nagymotorikai fejlesztést, a finommotorika, a beszédkészség fejlesztését, a szókincsbővítést céloztuk meg. Más foglalkozásokon pl. a gyermekek matematikai ismereteit bővítettük, a környezetvédelemről beszélgettünk, Montessori-elemeket bevonva valósult meg játékos fejlesztés. Népszerűnek bizonyultak a foglalkozásaink, amelyek során minden alkalommal legalább húsz-húsz gyermek volt azokon jelen. Mi, osztálytanítók, az igazgató támogatása mellett láttuk el ezt a vállalt feladatot. A tanintézmény szakszolgálatával egyeztettünk a műhelyek tematikai jellegét illetően, sőt Kovács Szilvia pszichológus és Maja Vrkić pedagógus maga is részt vett több alkalommal az előadók, foglalkozásvezetők sorában. Minden leendő kis elsőst szívesen láttunk ezeken a foglalkozásokon, függetlenül attól, hogy ősztől a mi iskolánk tanulóinak körét bővítik-e vagy sem – fogalmazott Kertész Mónika osztálytanító, aki felhívta a figyelmet: május 26-án, azaz holnap 17 órától, a Csáki Lajos Általános Iskolában lesz a műhelymunka-sorozat utolsó állomása, ahol a leendő, magyar és a szerb tannyelven tanuló kisdiákoknak és szüleiknek szervezett közös foglalkozáson barátkozás, együttes játék tervezett annak érdekében is, hogy a kisdiákok mind jobban megismerjék jövendőbeli, akár más tannyelven is tanuló iskolatársaikat is.