2024. március 28., csütörtök

Temerinben megalakult az I. helyi közösség tanácsa

A Szerb Haladó Párt és a VMSZ–VMDP koalíciója között folyó megbeszélés eredményeként hétfőn este megtartotta alakuló ülését az I. helyi közösség tanácsa. A hirtelen megtartásra került alakuló ülés összehívását a választásokon legtöbb szavazatot nyert Szerb Haladó Párt öt képviselője kezdeményezte. Ezt azért kellett megtenni, mert hétfőn lejárt az alakuló ülés megtartásának határideje, és ha nem alakul meg a tanács, akkor új választásokat kellett volna tartani. A tisztségek elosztásán kívül más nem is szerepelt napirenden. A 15 helyre 9 lista 100 jelöltje pályázott. A szavazatok alapján 6 listáról jutottak mandátumhoz jelöltek. Ezek:

– Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik, 6 mandátum: Nedeljko Pekez nyugdíjas, Đorđe Santovac sofőr, Kristina Bjeljav közgazdász, Mile Milojević nyugdíjas, Dragoljub Rosić tanár, Svetislava Pavlis nyugdíjas.

– Vajdasági Magyar Szövetség – Vajdasági Magyar Demokrata Párt, 5 mandátum: Gálik Zoltán fémesztergályos, Ádám István mezőgazdasági technikus, Petes Csilla kertészmérnök, Nagy Sándor egészségügyi technikus és Úri Zoltán fémesztergályos.

– Együtt a mi Temerinünkért – Polgárok csoportja, 1 mandátum: Kristijan Karan egyetemista.

– Szerb Radikális Párt, 1 mandátum: Milivoje Stanković nyugdíjas.

– Szerbiai Szocialista Párt, 1 mandátum: Petar Kopilović nyugdíjas.

– Demokrata Blokk, 1 mandátum: Laura Miljković óvónő.

Szembeötlő, hogy a tanács tagjainak egyharmada nyugdíjas. Magyarázható ez azzal is, hogy az utóbbi évtizedben igencsak leszűkült a helyi közösségek testületeinek a hatásköre, így a pártok nem igyekeztek különös képességekkel rendelkező szakembereket jelölni.

A helyi közösség tanácsának elnöke Nedeljko Pekez, a helyi nyugdíja-egyesület elnöke lett, alelnökei Gálik Zoltán és Đorđe Santovac, titkára pedig Varga Flórián.