2024. április 19., péntek

Növekvőben a gyermekek elleni nemi erőszak Kongóban

Egyre több gyermek és gyakran csecsemő válik nemi erőszak áldozatává a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte szerdán Denis Mukwege Szaharov-díjas kongói nőgyógyász Oslóban.

A kórházunkban egyre több és több gyermeket kezelünk, még csecsemőket is - mondta Mukwege, aki 1999-ben nemzetközi támogatással alapította az azóta rendkívül híressé vált dél-kivui Panzi kórházat, amelyben a háborús cselekmények során erőszak áldozatává vált nők gyógyítására, segítésére összpontosítanak.

"Több mint 30 év tapasztalat van a hátam mögött szülészként, nőgyógyászként és sebészként, de a gátszakadásos egyéves, sőt féléves csecsemők látványa még nekem is új és aggasztó jelenség - mondta a norvég fővárosban rendezett Oslói Szabadság Fórum éves gyűlésén.

'Ami igazán aggaszt, hogy nőtt a gyermekáldozatok száma. Ez azt jelenti, hogy terjed a társadalomban a gonoszság, és nem csak a konfliktusövezetekben, hanem azokon túl is - hangsúlyozta a kitüntetett orvos.

Fennállása óta Mukwege kórházában mintegy 45 ezer nőt és lányt kezeltek, akik szexuális erőszak áldozatává váltak az Afrika világháborújának is nevezett második kongói háborúban (1998-2003) és a térség más, azóta is zajló fegyveres konfliktusaiban.

"Ez csak a jéghegy csúcsa" - mondta a 61 éves orvos. Hozzátette, hogy a Panzi kórházban olyan nőket kezelnek, akik segítséget kérnek, de nem tudni, hány olyan nő hal meg, aki rejtőzködik, mert fél a megbélyegzéstől.

Az ENSZ hétfőn aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az észak-kivui Beni térségében ismét elszabadult az erőszak. Beniben 2014 októbere óta mészárlások sorát követték el, amelyekben több mint 600 civil halt meg.

Denis Mukwegét 2014-ben tüntette ki az Európai Parlament a Szaharov-díjjal, melyet minden évben olyasvalakinek ítélnek oda, aki kiemelkedő áldozatot vállal a szólás, a gondolat, a lelkiismeret szabadságáért és az emberi jogok érvényesüléséért.