2024. április 25., csütörtök

A tudomány élvonalában

Az Újvidéki Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös oktatási projektuma

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megszervezett oktatási projekt befejező konferenciáját tartották meg kedden az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán, amely évtizedes kapcsolatot ápol a Szegedi József Attila Tudományegyetemmel. Az eddigi közreműködés a szoros földrajzi szomszédságon és hasonló éghajlati tényezőn alapult. A hasonló paraméterek megteremtették az előfeltételeket a közös közreműködésre és tudományos kutatásokra a növénytermesztés terén. A partnerség az IPA Exit projektum keretében jött létre, amelyet az Európai Unió támogatott. Az oktatás területén a közreműködés az IPA Planttrain projektummal vette elejét, amelyet 2015-ben hagyott jóvá az Európai Unió.

A Planttrain projektum feladata, hogy új és korszerű ismereteket építsen a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének és az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tantervébe. A végrehajtott tevékenységek a növények biológiájának kutatására, valamint a kémiai folyamatok és biokémiai reakciók új megközelítésének létrehozására összpontosultak.

Dr. Tari Irma, a Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kara Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense, valamint a Planttrain projektum vezetője.

– Ezt a projektet három éve kezdtük, az első fordulóban nagyon magas pontszámot kaptunk, de pénzhiány miatt leállt a munka. 2015. január elsejétől volt lehetőségünk elkezdeni a projektet, amelynek az a rendkívül fontos célja, hogy kapcsolatokat teremtsünk a határ két oldalán a szerbiai és a magyarországi egyetemek tudományos kutatómunkája és oktatási tevékenysége terén. A Szegedi Tudományegyetemen mindenki tudja, hogy alapkutatásokkal foglalkozunk és próbálunk a tudomány élvonalában maradni, vagy közelíteni ahhoz. Az Újvidéki Egyetemen az alkalmazott kutatások területén teszik ugyanezt nagyszerű eredményekkel – nyilatkozta lapunknak dr. Tari Irma.
– A két egyetem munkájának összekapcsolását tűztük ki célul úgy, hogy összeállítottunk egy egyéves, háromnyelvű tananyagot doktoranduszok számára. A közös munka folyamán nagyon jó barátokra leltünk dr. Dubravka Štajner és dr. Đorđe Malenčić professzorok munkacsoportjában, külön ki szeretném emelni Boris Popović professzornak az aktív tevékenységét. Rengeteget tanultak tőlük a mi fiataljaink és a munkatársaink, valamint a hallgatóink, és abban reménykednek, hogy a következő generáció folytatni fogja a közös munkát – mondta dr. Tari.

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A Planttrain projektum egyik kezdeményezője és szerzője dr. Tari Irma, majd dr. Dubravka Štajnerrel közösen készítették el a program alapszerkezetét. A projektum célja többek között az egyetemisták, diákok mobilitása a két intézet között. A projektum elnevezése: Egyetemi mester szintű és PhD tananyag, valamint szakmai továbbképzési programok együttes fejlesztése a növénybiológia területén.

Dr. Dubravka Štajner, az újvidéki Mezőgazdasági Kar Növénytermesztési és Konyhakertészeti Tanszékének professzora hozzátette, hogy keddi, befejező konferencia csupán folytatása a sokéves együttműködésnek.
– A Szegedi Tudományegyetemmel már évtizedek óta együtt dolgozunk, az elmúlt 5-6 évben az IPA program keretében tevékenykedünk közösen. Ez a második közös projektünk, és egyben az első oktatási programunk. Ebben a projektben olyan fiatal szakembereket oktatunk, akik a növényvilág tanulmányozásával foglalkoznak a biológia, a gazdaság, a biokémia, a fiziológia terén. A projektnak köszönhetően a fiatalok jobban megértik a növénytermesztés módszereit, legyen szó hagyományos vagy organikus termelésről. Magyarország déli részén és Vajdaságban a növényvilág nagyon hasonló, hiszen a feltételek, az éghajlat és a hőmérséklet szinte azonos, ezért a két egyetem közötti tapasztalatcsere és a közös munka gördülékeny tempóban halad – magyarázta Dr. Štajner.

Nyitókép: A tanácskozás résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)