2024. április 20., szombat
SZERB NEMZETI BANK

Az előirányzottnál is nagyobb fejlődés

A Szerb Nemzeti Bank tanácsa a korábbi 1,8 százalékról 2,3–2,5 százalékra módosította az ország 2016. évi gazdasági növekedésére vonatkozó jóslatát – jelentette be tegnap Jorgovanka Tabaković bankkormányzó.

– A gazdaság idei alakulását figyelembe véve az is könnyen megtörténhet, hogy a növekedés még a tervezett szintet is túlszárnyalja, és a 2,5 százalék környékén állapodik meg. A növekedést a külföldi beruházások számbeli gyarapodása, az infrastrukturális projektumok elvégzése, az üzletelés költségeinek csökkentése, az olcsóbb hitelek, az energiaforrások árának esése idézi majd elő. Mindezek együttesen komoly hatással lehetnek arra, hogy az előrejelzések beigazolódjanak – részletezte Tabaković.

A bankormányzó asszony kiemelte azt is, hogy szembetűnő a hazai gazdaság erőrekapása, hiszen a költségvetési hiány is 16 milliárd dinárt tett ki az első negyedévben, szinte negyedével kevesebb 2015 azonos időszakáéhoz viszonyítva. A hiány a bruttó társadalmi össztermék 1,7 százaléka.

Az ország kiviteli mutatói is javultak. Egyéves viszonylatban az első negyedévben az export 13 százalékkal nőtt, az import pedig 4 százalékra esett vissza.