2024. április 19., péntek

Három vállalatban már szervezkednek

Mi lesz a stratégiailag fontos vállalatokkal a jövő héttől?

Kevesebb mint egy hét múlva megszűnik az állami védelem a már jól ismert tíz, stratégiailag fontosnak nyilvánított közvállalat felett, így a hitelezők megfizettetik adósságaikat, a szóban forgó vállalatoknak azonban tovább kell dolgozniuk. A kormány már egy ideje arról tájékoztatja a közvéleményt, hogy a helyzetet a kezében tartja, a cégek helyzetét vagy magánosítással, vagy csődeljárás alól történő eladással, vagy pedig egy átszervezési tervvel kell orvosolni. Íme néhány szemelvény arról, hogy az államvezetés elképzelései hogyan néznek ki a gyakorlatban:

TEKINTSENEK EL A TARTOZÁSTÓL!

A Galenika gyógyszergyár esetében az állam felszólítaná a hitelezőket, hogy még egy időre álljanak el a vállalat tartozásának megfizettetésétől – írja a Večernje novosti napilap.

Mint ismeretes, a szóban forgó cégnek is nemsokára megszűnik az állami védelme a hitelezőktől, akik akkortól kezdik meg az adósságok behajtását.

A gyógyszergyár „megmentésére” péntekig keres az állam stratégiai partnert.

Az eddigi információk szerint nem kezdődik meg azonnal a korábbi tartozások rendezése, mivel az állam már egyeztetésbe fogott a bankokkal és a magánszállítókkal a Galenika kötelezettségeinek rendezése érdekében.

A Galenika iránt eddig hét különböző vállalat érdeklődött, közülük négy átvenné a cég 25 százalékát és a vezetési feladatokat, három pedig más együttműködési modelleken gondolkozik.

A gyógyszergyár legnagyobb hitelezője maga az állam. Ennek értelmében a Srbijagas és a Villanygazdaság nem kezdené meg a kényszermegfizettetést.

AZ ÁLLAM MEGVÁSÁROLJA AZ ÜZEM EGY RÉSZÉT

Az eddigi információk szerint a FAP teherautógyár vezetősége megegyezett abban a dolgozókkal, hogy megkapják az eddig elmaradt fizetéseiket, és olyan szociális programot készítenek számukra, melynek értelmében a vállalatból önként távozók minden szolgálati év után 300 eurót kapnának.

Miroslav Mršević, a gyár sztrájkbizottságának elnöke kifejtette, 200 eurót a törvény által előírt módon kapnak kézhez a dolgozók, a maradék 100-at pedig abból az összegből fizetik ki, amelyet az államtól kap a vállalat a gyár részlegeinek eladásából.

HÁROM LEHETŐSÉG KÖZÜL VÁLASZTHATNAK

A Resavica szénbánya dolgozói számára is elkészült a szociális program, melynek értelmében az érintettek három felkínált lehetőség közül választhatnak.

Stevan Dželatović, a bánya megbízott igazgatója elmondta, hogy az anyacégre és valamennyi leányvállalatának foglalkoztatottjaira vonatkoznak a felkínált lehetőségek.

Az első a szolgálati évek utáni 200 eurós végkielégítés, a második lehetősége szerint a legutolsó munkaadónál eltöltött szolgálati éveket szoroznák meg a cég átlagfizetésének egyharmadával, a harmadik esetben pedig hathavi bérüket kapnák meg a dolgozók. Ez utóbbit csak azok igényelhetik, akik több mint 15 évig dolgoztak a bányában.

Az igazgató kifejtette, szerinte június után is üzemelni fog a bánya, és arról is említést tett, hogy a dolgozókkal külön dűlőre kell jutniuk, mivel egyesek perrel fenyegetik a vállalatot a nehéz munkakörülmények miatt.