2024. április 26., péntek

Vándorkiállítás a migránsokról

Érdekesnek tűnő tárlat nyílik ma este hét órakor a Laza Kostić Művelődési Központ kis galériájában, ami a képzőművészet eszközeivel dolgozza föl a migránsok és menekültek hányattatásait, amelyeket a szélsőséges szegénység és a háborúk elől menekülve tapasztaltak.

A kiállítás előzménye, hogy művészek egy csoportja, magánszemélyek, a 484 és a Škart elnevezésű csoport tagjai két éven át látogatták a belgrádi és más szerbiai befogadó központokat, és beszélgettek a menedékért folyamodókkal, akik között volt, aki már egy évtizede úton van. Az ihlető beszélgetések során született műalkotások létrehozásában maguk a menekültek is részt vettek. A határ lezárva elnevezésű kiállításon láthatók lesznek például az egyéni migrációs térképek, illetve a befogadó központban lévő nőknek párnára, takaróra, pólókra hímzett, írt, rajzolt üzenetei, kívánságai.

A tárlatnak lesz egy interaktív része, amely a nézőt a migránsok helyzetébe helyezi, kerítések mögé, megfosztva annak lehetőségétől, hogy telefonon vagy közösségi oldalakon értekezhessen szeretteivel, nyelvismeret hiányában alapvető dolgokról is képtelen kommunikálni.

Bemutatásra kerül egy dobókockás társasjáték is, amit maguk a táborlakók találtak ki az Ember ne mérgelődj! játék mintájára, csakhogy a saját körülményeiket építették be a feladatokba, s nem véletlenül A határ lezárva nevet adták neki. A kiállításon a migránsok történeteiről készült hangfölvételek is meghallgathatók lesznek.

A tárlatot a helyi Művelődési Központ mellett a képzőművészeti csoportok, az Európai Unió és a belgrádi Afrikai Művészeti Múzeum támogatta, ez utóbbi több mint 50 oldalas katalógust készített a vándorkiállításhoz.