2024. április 24., szerda

Lovak között

A legsikeresebb vajdasági vágtázó az idén is rajthoz áll

Az elmúlt évek legsikeresebb vajdasági vágtázója a topolyai Davidović Dejan az idén is nyeregbe száll, ezúttal a rendezvény helyszínét biztosító Zobnatica színeiben. Dejan hatéves korában próbálta ki a lovaglást, és az azóta eltelt több mint húsz év alatt élete meghatározó részévé váltak a lovak. Vele beszélgettünk a május 28-ai, 4. Vajdasági Vágta apropóján.

Davidović Dejan edzés közben a zobnaticai pályán (Benedek Miklós felvétele)

Davidović Dejan edzés közben a zobnaticai pályán (Benedek Miklós felvétele)

– Már nagyapámnak is voltak lovai, és állandóan körülöttük sürögtem, majd a hatodik születésnapomon a nagybátyám kivitt Zobnaticára lovagolni. Kilencéves koromtól díjugratással foglalkoztam, de 12-13 koromra ez unalmassá vált számomra, egyre inkább vonzott a gyorsaság, a vágtázás, és ekkor felkerültem a galoppistállóba. Az első galoppversenyemen 13 éves voltam. Később Óbecsére kerültem, egy ottani ménesben dolgoztam, majd Magyarországra mentem, ahol Ribárszki Sándornál lovagoltam. Ezt követően visszakerültem Zobnaticára, de mivel egy lovasnak a verseny a legfontosabb, és ekkor csak a lovakat edzettük, elmentem Németországba, ahol díjugratóként szerepeltem. Tavaly, amikor Ribárszki idekerült Zobnaticára, hívott engem is, és visszajöttem – idézte fel Dejan, majd hozzátette: – Leggyakrabban terepversenyeken veszek részt, a legjobb eredményemet 2009-ben értem el, több távon is Szerbia bajnoka lettem. Természetesen otthon vannak saját lovaim is, de velük ritkán versenyezek.

Ami a versenyeket illeti, Dejan elmondta, hogy meglátása szerint a legfontosabb, hogy a ló rendesen fel legyen készítve, a lovasnak pedig nem szabad hibáznia, hisz egy hiba végzetes lehet a verseny végkimenetele szempontjából. Természetesen a szerencsét sem szabad figyelmen kívül hagyni. A zsoké szerint a vágtán bevezetett szabálymódosítások – hogy megnövelték a távot és a startrendszeren is változtattak – mindenféleképpen jót tesznek a versenynek, hisz a lovak jobban ki tudnak majd bontakozni.

A zobnaticai istállóban tizenhat versenyló van, közülük három vesz részt az idei vágtán. Ezeket napi szinten edzik. Dejanon kívül zobnaticai lovakkal versenyezik Víg Dániel, aki Topolyát képviseli, és Tokity Dominik, aki Szabadkát fogja képviselni a vágtán. Mindhárom lóval Dejan foglalkozik a legtöbbet, és a lovak valójában nem is ellenfelek, hisz egy istállóból származnak, és körülbelül egyforma a képességük.

Davidović már az első Vajdasági Vágtán is részt vett, így az idén már negyedik alkalommal versenyez.

– Az első két évben Szerbiát képviseltem a nemzetközi vágtán, mind a kétszer bejutottam a budapesti döntőre, az első évben második lettem, a másodikban harmadik. Tavaly Bácsfeketehegyet képviseltem a Nemzeti Vágtán, és szintén továbbjutottam a budapesti döntőre, ahol legjobb vajdaságiként bekerültem a középdöntőbe.

Dejan elmondása szerint a Vágta jót tett a vajdasági lovassportnak, többen is elkezdtek lovakkal foglalkozni, Csantavéren, Bajsán, Kishegyesen. És a hangulata is egészen más, mint a profi versenyeken, mivel inkább a barátkozásról szól, és az érdeklődés is sokkal nagyobb. Amit még kiemelt a versenyző, az a budapesti döntő, amelyet talán az egyetlen olyan pályán rendeznek meg, ahol a körön belül és kívül is van közönség.