2024. április 25., csütörtök

Virágosat álmodtak

A topolyai tájházban a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakája alkalmából a topolyai Művelődési Ház jóvoltából néhány éve a helyi bognár- és kovácsműhely is kinyitotta kapuit a népi kulturális értékek iránt érdeklődő múzeumbarátok számára. 2015-ben a topolyai tájházban egész estet betöltő programmal készültek, melynek fókuszában a népi tisztálkodási kultúra állt, az idén pedig a központi tematikát a virág szolgáltatta.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

Kulturális intézményünk évről évre különös figyelmet szentel annak, hogy a gyermekek figyelmét is ráirányítsa az eseményre. Az idén is nagy népszerűségnek örvendett a gyermek- és kiskamasz korosztály számára meghirdetett tematikus, a virágmotívum köré épülő műhelymunka, amely a A Virágosat álmodtam… elnevezésű programsor felvezetője volt. A kézműves játszóházat szombaton, mint a Művelődési Ház által havi rendszerességgel szervezett hasonló foglalkozásokat is Budai Sinkovics Margit osztálytanító vezette.

– Teltházas volt gyermekfoglalkozásunk, és nagy elégedettséggel töltött el bennünket, hogy komoly érdeklődés kísérte a játszóházas foglalkozást. Annak befejeztével alkalmi virágkiállításunk megnyitójára került sor. Bár felhívásunkra a hivatásos virágkötők mellett virágtermesztők és hobbikertek művelői is igen sokan jelentkeztek részvételi szándékkal Topolya község több helyi közösségéből is, a tárlatra végül csak két hivatásos virágüzlet, a topolyai Blisko és a Krizantém hozta el gyönyörű alkotásait, és a termelők, valamint a hobbikertészek csoportjából is csupán három topolyai lelkes virágbarát. Bár a gazdag tárlatanyag némileg kárpótol, sajnálom, hogy nem éltek többen a lehetőséggel, hogy vágott vagy cserepes virággal, virágdísszel, kompozícióval bemutatkozzanak a közönségnek. A nap alkalmat biztosított a virágok cseréjére és eladására is. Az inkaliliomokat termesztő Hajvert Margit mellett Tóth Margit kertjének ékességeit is megismerhették az alkalmi tárlat látogatói. Az utóbbi virágtematikájú saját festményeivel is kiegészítette a tárlatot. Kanyó Anikó is gazdag válogatást hozott családi vállalkozásuk terményeiből, és szívesen osztotta meg tudását, tapasztalatait az érdeklődőkkel. A rendezvény ideje alatt a Solymosy Könyvesház is jelen volt, standjukon (dísz)növényekkel kapcsolatos kiadványokat árusítva. A Művelődési Ház munkaközössége is részt vállalt a virágkiállításból. A hátsó fészer mennyezetéről, amelyben helyet kapott a tárlat, saját kertjeinkből származó növényekből kialakított ,,virágeső” várta 22 óráig a látogatókat, akik szép számban érkeztek a helyszínre még a késő esti órákban is. A mennyezeti konstrukció kialakításában oroszlánrészt vállalt Magó László – foglalta össze Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója.

A kiállításmegnyitó után, nagyszámú gyermek jelenlétében, akikhez felnőtt érdeklődők is szép számmal csatlakoztak, a szabadkai Ethnokor duett, vagyis Bakos Árpád és Miroslav Jovančić koncertezett. Több nemzeti közösség népzenei kincsét közvetítették, emellett a közönséget is aktiválták, bevonták az előadás folyamatába. A látogatók távozáskor a szervezők jóvoltából nemcsak élményeket, új ismereteket kaptak, hanem a tájház kertjéből szedett nárciszhagymákat is.