2024. április 25., csütörtök

Extra védelem az amerikai rendőröknek

Rasszista, gyűlölet-bűncselekmény hatálya alá sorolnák a rendőrökkel szemben elkövetett erőszakos támadásokat – jelentette a Vice. Az amerikai hírportál az egyenruhások védelme, illetve az általuk elkövetett – több esetben indokolatlan – fegyverhasználat társadalmi vitájáról írt összefoglalót. Az apropót most az adja, hogy Louisiana demokrata kormányzója, John Bel Edwards ma minden bizonnyal aláírja az erre vonatkozó törvényt. A jogszabály a rendőrök mellett a tűzoltókra is kiterjed, s azt az álláspontot teszi magáévá, hogy a hatósági személyeknek egyre komolyabb veszélyek közepette kell dolgozniuk, így mindenáron védeni kell őket. Miközben a túlzott rendőri erőszak ellen felszólalók épp az egyenruhásokat vádolják gyakori rasszizmussal.

A rendőrök intézkedéseivel kapcsolatos vita a 18 éves fekete Michael Brown 2014. augusztus 9-i lelövése után éleződött ki ismét. Akkor A fekete életek számítanak (Black Lives Matter) néven mozgalom jött létre a rendőrök túlkapásai ellen, amelyeket szerintük leginkább a színes bőrűekkel szemben követnek el. Erre kontrázva a konzervatívok Blue Lives Matter, azaz A kékruhás életek számítanak néven saját ellencsoportot hoztak létre, amelynek lassan 700 ezer követője van csak a Facebookon. A tömörülés a rendőröket védő törvénykezést is a zászlajára tűzte. A most törvényerőre emelkedő louisianai jogszabályt is az ő lobbitevékenységükhöz kötik. Ezzel összecseng, hogy a kongresszus előtt is van egy hasonló törvény. A coloradói republikánus képviselő, Ken Buck javaslata a louisianai jogszabályt alkalmazná országosan, igaz, az csak a rendőrökre vonatkozna.

Közben egy FBI-statisztika épp azt mutatja, az 1970-es évek óta folyamatosan csökken a szolgálat közben életüket vesztők száma: az 1980-as években átlag 64, 2014-ben 51, míg tavaly 41 rendőrt öltek meg. Az amerikai rendőrök idén eddig 367 főt lőttek le, tavaly összesen 990 személyt.