2024. április 25., csütörtök

Egyiptomi gép: napokig eltarthat az adatrögzítők utáni kutatás

Még napokig eltarthat a múlt héten 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító repülési adatrögzítőinek felkutatása, főként mert az ehhez szükséges különleges eszközöket még nem helyezték üzembe - vélték kedden francia szakértők. A görög hatóságok közlése szerint szerdán megkezdik az Egyiptom által kért repülési adatok átadását.

Az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, a kutatásra rálátó egyik forrás szerint 40 tengeri mérföld (74 kilométer) átmérőjű az a terület, amelyet át kell fésülni.

Először üzembe kell helyezni a feketedobozok felkutatására kifejlesztett eszközöket, például a szuperérzékeny víz alatti mikrofonokat, az úgynevezett hidrofonokat, majd ezeknek el kell fogniuk a feketedobozok által kibocsátott jeleket, és ezután felszínre kell hozni őket. Mindez még több napig eltarthat - jegyezte meg a forrás. Ezt egy másik szakértő is megerősítette.

Franciaország vasárnap a katasztrófa feltételezett helyszínére, a Rodosz és Kréta között fekvő Kárpathosz szigetétől körülbelül 230 kilométerre küldött egy járőrhajót, amely a francia haditengerészet közlése szerint hétfőn munkához látott. Elsődleges feladata a vízfelszínen lebegő roncsdarabok, emberi maradványok és személyes tárgyak összegyűjtése. A hajón két bűnügyi szakértő is van, és két hidrofont is vittek magukkal.

A haditengerészet szóvivője hozzátette: az utóbbi napokban rossz volt az idő a térségben, de a következő napokban kedvezőbb körülményekre számítanak.

Egyiptom vasárnap kutató tengeralattjárót küldött a térségbe.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata a Földközi-tenger felett csütörtök hajnalban tűnt el a radarképernyőről, miután belépett az egyiptomi légtérbe. A gépen 56 utas és 10 fős személyzet utazott.

A görög hatóságok keddi közlése szerint szerdán megkezdik az egyiptomi kollégáik által kért repülési adatok átadását. Előző nap az egyiptomi főügyész Görögországot arra kérte, juttassa el hozzájuk az EgyptAir MS804-es járatának pilótája és a görög légiforgalmi irányítás közötti hívások leiratait, és kíváncsiak arra is, hogy a pilóta küldött-e bármilyen vészjelzést, mielőtt a géppel megszakadt a kapcsolat.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát. A francia nyomozók szerint a gép berendezései nem sokkal a becsapódás előtt több riasztást is küldtek a fedélzeten érzékelt füstre és más, számítógépes hibákra vonatkozóan. Az egyiptomi hatóságok valószínűbb forgatókönyvnek tartják a terrorcselekményt.

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy az EgyptAir járata 37 ezer láb magasságon repült, amikor egyszer csak "90 fokot balra, majd 360 fokot jobbra fordult, és 15 ezer láb repülési magasságra esett", mielőtt eltűnt a radarernyőkről. Az egyiptomiak azt mondták, nem észlelték, hogy az Airbus A320-as veszített volna magasságából vagy eltért volna irányától.
A kutatásra rálátó egyik forrás szerint a radaradatok egyértelműen azt mutatják, hogy lezuhanása előtt megbillent a levegőben a gép.