2024. március 28., csütörtök

Darko Šarić az eljárás megismétlését kéri

A védelem az első fokú ítélet megsemmisítését javasolta

Az első fokú ítélet megsemmisítését és az ellene folytatott bírósági per megismétlését kérte ma a belgrádi Fellebbviteli Bíróságtól Darko Šarić védelme. Mint ismeretes, 5,7 tonna kokain Latin-Amerikából történő csempészése miatt a vádlottat húsz év börtönre ítélte a bíróság első fokon.

Radoslav Baćević védőügyvéd a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Fellebbviteli Bíróság mai ülésén kérte a Különleges Bíróság által kimondott ítélet felfüggesztését, továbbá az eljárás során tapasztalt számos mulasztás miatt magának a pernek a megismétlését is. Ezekre a mulasztásokra, mint közölte, a Különleges Bíróság figyelmét is felhívta már a védelem még a per folytatása alatt, a bíróság azonban elutasított valamennyi kifogást.

A Fellebbviteli Bíróság ülése egyébként hét napon át tartott és végül a mai folytatással fejeződött be. Šarić is részt vett az ülésen, de nem szólalt fel. Bűnszövetkezetének ő az egyedüli olyan tagja, aki börtönben van, a többiek vagy szabadlábon védekeznek, vagy szökésben vannak.

Az elnöklő bíró az első fokú ítélet kihirdetéskor kijelentette, hogy a csempészcsoportot Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović és a néhai Ivan Dudić Fric szervezte meg. A vádak alapján Sokovićot 20 év börtönre, Vujanovićot pedig 18 év börtönre ítélték. A csempészcsoport többi tagja 11 és 15 év közötti börtönbüntetést kapott. A szökésben lévő Rodoljub Radulovićot, vagyis más néven Miša Bananát 11 és fél év szabadságvesztésre ítélték, a szintén szökésben lévő Marko Pandrac, Nenad Novaković, Boško Nedić pedig 13 és fél, valamint 15-15 év börtönbüntetést kapott. Darko Tošić, akit akkoriban tartóztattak le Hollandiában, 13 és fél évnyi letöltendő szabadságvesztésre lett ítélve, míg az előzetes letartóztatásban lévő Nikola Dimitrijevićet 13 év elzárásra ítélték. A szintén előzetes letartóztatásban lévő Živko Didinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović és Borislav Tunjić egyenként 11 évnyi börtönbüntetést kapott. Ugyanennyi szabadságvesztésre ítélték a szökésben lévő Nebojša Sretenovićot, Marko Račićot és Vladimir Račićot is. Az igazságszolgáltatás elől menekül Petar Obradović és Milovan Milovac is, akiket a bíróság 12 és fél, valamint 12 év szabadságvesztésre ítélt.

Nebojša Joksović, Radan Adamović és Draško Vuković vádalkus tanú 5 hónap, 10 hónap, valamint 8 hónap börtönbüntetést kapott. A vádak alól a bíróság Bojan Stanojkovićot, Darko Gazdićot és Aleksandra Mišićet mentette fel.

Az eljárást hat egymással összefüggő vádirat alapján, összesen 36 vádlott ellen folytatták, akik közül 14-et még nem sikerült letartóztatni. Az eljárás 2009 októberében az első letartóztatásokat követően indult, amikor is mintegy 2 tonna kokain lefoglalásával terhelték őket, majd 2013 áprilisában összevont tárgyalás kezdődött az ügyben.