2024. április 19., péntek

Fontos a gyakorlati tudás elsajátítása

Munkáltatók Uniója: A fiatalok inkább otthon ülnek zsebpénzre várva, ahelyett hogy dolgoznának kisebb fizetésért

Szerbiában a fiatalok 70,8 százaléka nem aktív a munkaerőpiacon, ezért elengedhetetlen, hogy iskoláztatásuk folyamán gyakorlati tudásra tegyenek szert – közölte a Munkáltatók Uniója.

A gyakorlat az én esélyem elnevezésű projekt keretében a munkaadók szakértői képzést kínáltak a fiataloknak és a dolgozóknak. A probléma abban van, hogy a fiatalok inkább otthon ülnek zsebpénzre várva, ahelyett, hogy elmennének dolgozni valamilyen kisebb fizetésért – szögezték le a munkaadók.

A fiatalok nem akarnak kétkezi munkásszakmával foglalkozni, a munkaadók pedig egyre nehezebben találnak mérnököt, különösen olyanokat, akik járatosak a szoftverek használatában.
A Munkáltatók Uniója közleményében kiemelte, hogy a fiatalok számára nagyon fontos a gyakorlati tudás elsajátítása, ezért a honlapjukon gyakorlati börzét nyitottak, amelynek az a célja, hogy minél több munkaadót bekapcsoljanak. A közlemény kitért arra is, hogy a törvény nem határozta meg a gyakorlat fogalmát, és gondok merülnek fel a munkaszerződésekre vonatkozó adók és járulékok körül is. A munkaadók szerint megfelelő törvénnyel orvosolni lehetne a problémát, csökkenteni kellene az adókat és a járulékokat, hogy a fiatalok zavartalanul szerezhessenek munkatapasztalatot.