2024. április 24., szerda

Menedzseri csoportot keresnek a bori rézbánya irányítására

Már érdeklődik az amerikai Freeport cég

A Bori rézbánya igazgatását végző menedzsment kiválasztására valószínűleg júniusban írják ki a versenypályázatot – jelentette be tegnap Aleksandar Antić energiaügyi és bányászati miniszter.

– A versenypályázat célja, hogy az új menedzseri csopot stabilizálja és felkészítse a magánosításra az ország legnagyobb réz- és aranykitermelő vállalatát. Hasonló modellt alkalmaztak sikeresen a Smederevói Acélművek esetében is, és eladták a kínai Hesteelnek – mondta Antić.
A bori rézbánya iránt már érdeklődik az amerikai Freeport cég és más bányászati nagyvállalatok a világból. A miniszter szerint még korai tárgyalni a bányászati cég tulajdonosi szerkezetének megváltoztatásáról, és legjobb lenne, ha stratégiai partnert találnának.
Számunkra az lenne ha legkedvezőbb, ha az bánya többségi tulajdonosa a szerb állam maradna, és a stratégiai partner 350-400 millió eurót fektetne bele – jelentette ki Antić.
Az RTB Bor egyike azon vállalatoknak, amelyek stratégiai fontossággal bírnak az állam számára, és amelyeknek az állami védelme a hitelezőktől május 28-án megszűnik. A bányászati cég több mint 5 ezer személyt foglalkoztat.